Sunday, June 26, 2011

Tikus & Perangkapnya..

Sepasang suami isteri bergelar petani pulang ke rumah setelah puas berbelanja. Ketika mereka membuka barangan belian, sang tikus memerhati dengan penuh minat sambil menggumam ; "Hmm..makanan apa lagi yang dibawa pulang mereka kali ini?"

Ternyata salah satu barangan yang dibeli adalah perangkap tikus. Sang tikus kaget bukan kepalang. Lantas ia segera berlari menuju ke kandang lembu dan berteriak; "Ada perangkap tikus di rumah! Di rumah sekarang ada perangkap tikus!" Teriakannya dijawab tenang oleh pengisi kandang; "Maafkan aku. Perangkap tikus tidak berbahaya buat aku sama sekali!"

Sang tikus menemui pula seekor kambing sambil berteriak perkara yang sama. Sang kambing pun berkata; “ Tidak ada apa yang bisa aku lakukan.” Kecewa dengan reaksi tersebut, sang tikus lalu mendatangi sekawan ayam dan berteriak; “Ada perangkap tikus!" Sang ayam berkata; "Tuan tikus, kami turut simpati namun hal demikian langsung tidak mempengaruhi kami." Akhirnya sang tikus melarikan diri ke rimba dan bertemu seekor ular berbisa. Sang ular angkuh menjawab "Ahh..perangkap tikus yang kecil tidak akan bisa mencelakai aku!" Akhirnya sang tikus kembali ke rumah dengan pasrah akan ancaman bahaya yang terpaksa dihadipnya sendiri.

Pada suatu malam yang hening, pemilik rumah terbangun sebaik mendengar suara keras perangkap tikusnya berbunyi seakan telah memakan korban. Ketika melihat perangkap tersebut, ternyata rupanya seekor ular berbisa. Buntut ular yang terjerat membuatkannya semakin ganas lalu menyerang isteri si suami. Walaupun si suami sempat membunuh ular tersebut, namun isterinya telah parah terkena patukan. Setelah mendapat rawatan, demamnya tetap berpanjangan.

Lalu si isteri minta dibuatkan sup ceker ayam yang dikatakan bermanfaat bagi mengurangkan demamnya. Lantas si suami dengan segera menyembelih ayam peliharaan untuk dimasak cekernya. Beberapa hari berlalu, sakit demam si isteri tidak kunjung reda. Seorang teman menyarankan agar memakan hati kambing pula. Lalu disembelih kambing yang ada untuk diambil dan dimasak hatinya. Malang tetap jadi penghalang, si isteri tidak juga sembuh-sembuh dan meninggal dunia akhirnya. Ramai sahabat handai dan saudara-mara datang berziarah pada saat pemakaman. Hinggakan si petani harus menyembelih lembu di kandangnya untuk memberi makan orang-orang yang mendatang.

Dari kejauhan…sang tikus menatap dengan penuh kesayuan akan hakikat yang terbentang. Beberapa hari kemudian, ia melihat perangkap tikus tersebut sudah tidak digunakan lagi.

1..2..3..4..5 ekor baby tikus yang berjaya dijejak olehku..
comel..tapi silap tempat la kalu nak membiak di kamarku!
Motivasi Diri: andai mendengar dia dan mereka dalam kesusahan, usahlah mengira bahawa semuanya bukan urusan kita. Mungkinkah ada asbab, hikmah atau musibah?

87 comments:

Ku Azhar said...

dalam tu mksud tu...
sentiasalah ambil berat tntang org lain :D

meiarara said...

ble org dlm ksusahan kite kne sling bntu mmbntu. nice post. i like :)

lynn♥orange said...

pic baby tikus tu betol ke membiak d'kamar awk?? haisss~~ gelinyee

Madam Pam said...

cerita yg penuh dgn pengajaran,terima kasih atas peringatan ni adik....

Mohamadazhan.com said...

setuju! entri yang bagus! selalu terlepas pandang bukan masalah kita...sikap penting kerap memakan diri...

etuza said...

Asalam..alhamdulillah terpaku seketika membaca n3 ini..nampak amat menyedarkan bahawa setiap perkara hati2, dengan hal binatangpun kita harus fikirkan bahawa hidupan itu makhlukNya..

i'm ezza haniza said...

ade tikus ?larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Cik Fatin Shukri said...

best cite nie :) tapi , geli tgk tikus .. eheh .

Aida Omar said...

tolong menolong amalan mulia :)

suka plak dgn cerita nie..

Munira Shaari said...

bersatu teguh bercerai kawen lagi..ooopss salah2 kidding

bersatu teguh bercerai roboh :)

Siti Arfah said...

Tersgtlah menarik entri kali ni . satu je nk komen, hidup ni xboleh nak pentingkan diri sendiri . :)

mohd sasuke said...

eceh comel je anak tikus tu..hehe

nisa said...

eee....tomeinyer baby Cik City nie....hihiii macam tuan bilik die jer...kuikuikuikuiiii...^_______________^

alif ismail said...

buat sup tikus sedap gak tuh bro...

cik aisha said...

best entry ni...moral of story jgn sellfish...

p/s:ank2 tikus tu comey la..:)

NuRuL HoNeY said...

nice story...ada makna yang mendalam..oleh itu, kenalah sentiasa tolong menolong dengan semua..jangan pentingkan diri sendiri..betol tak???~~

cik bulan said...

nice story..^^..still wondering..amek mane gambo tikus2 comel tu..haha..mcm alien pon ade gak..=.=

mrs.asrafovic said...

yup..klau ade org dlm ksusahan..jgn nk kerek2 wat cm korg x de kne mngena..

HUHU....emo lak..hehe..
suke!!..sukee!!..

:) cm biase eaaa..ade entry bru roger2.. nnti fly cni lg~~~

missgee said...

Motivasi Diri: andai mendengar dia dan mereka dalam kesusahan, usahlah mengira bahawa semuanya bukan urusan kita. Mungkinkah ada asbab, hikmah atau musibah?

P/s: Saya copy nie ayat.. Minta izin tuan empunya :)

^baju kurung^ said...

jgnlah mmndang rndah akan sstu prkara..byk hkmahnya

*oh, pelis..gmbar tu sgt mnggelikan

AmirahFisra said...

gelinye gambaa tikus tu . haha

MaMa AiNi said...

qamar mama setuju..urusan org lain kita perlu ambil perhatian..kerana mereka tak semestinya kesempitan wang..tapi kadangkala mereka hanya perlukan kt nasihat atau pendapat kita sahaja..semuga kisah diatas dpt jadi pengajaran buat semua..

Nur Liyana said...

siapa kata tak perlu jaga tepi kain orang..saya rasa perlu setiap msyrkat ambil tahu hal org terutama those yg susah kesempitan dan lain-lain....jgn jadi..yg kaya tetap kaya, yg miskin bertambah melarat....

lagi satu hal akhlak, sikap remaja zaman sekarang..mesti la kena ambil peduli...:)

suka cerita pasal tikus nie...mendalam....:)

Mawar Berduri said...

walaupun risiko itu bukan untuk aku.. tapi aku perlu bersiap sedia kerana aku tidak tahu apa yang akan terjadi d masa hadapan..

JR Online said...

Jadikan ia iktibar dlm mendepani perjalanan hidup ini...

caliph shuriken said...

kdg2 kita x sangka bakal berlaku chain reaction disebabkan satu perkara...

latest en3: ada apa dengan botol mineral

APAN said...

penah baca mende ni rasanya...siot punya tikos.haha...

Cik Jannah said...

rinduuu rumah.. dulu time cuti sem selalu tangkap tikuss..hehe

stuck said...

tolong menolong...bantu mmbntu...
nice bro..=)

Khairil said...

best kisah ni...jgn fikir kesusahan orang lain kita tak aka terkesan...

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

org yang baik adalah org memikirkn tentang kesusahan org lain lbh dari dirinya ...

alif haris said...

tu la sape suh dorang xnk tolong ..
kan dah kene .. huhuu ..

nice entry bro ..:)

nur atiqah wahida said...

eiiiiiiiii....geli anak tikus!!eiiyyeeekkkk!!

ABU said...

sup ceker ayam tu sup apa?..

kasihan kat istri dia..

ummiarissa said...

betul tu!'moral of the story' tu yang penting...akhirnya siapa yang rugi?

cik nurussalwa said...

(T___T)
as'salam..
very deep akhi..

banyak ibrahnya.. tQ for sharing..

Aisyah Nabilah Alias said...

this one is really nice~

:)

zie_ira said...

saling membntu antara 1 same laen,,even sesuatu mslh tu kdg2 xde lgsg kaitan dgn kite,,:)

comel2 tkus2 tuh,,tp geli jugak,,hehe,,

Terbelog said...

gamba tu
uweekk !

qamarguyz said...

Ku Azhar:
dats rite..
binatang pun punya hati yang mendalam, apakan lagi kita manusia?

meiarara:
thanz sis..
InsyaAllah, sedia berkhidmat..
berkorban apa saja =)

qamarguyz said...

lynn♥orange:
hahaAa..
betul laa..
jangkaannya belum sampai 12 jam dilahirkan..terkesan dek tangisan

Madam Pam:
sama-sama kak..
jadikan tauladan dan sempadan =)

qamarguyz said...

Mohamadazhan.com:
apatah lagi dalam dunia masa kini..
kadang kala serba salah..
terlalu menjaga tepi kain orangkah kita??

etuza:
w'slm pakcik..
betul..
kita punya nyawa, mereka pun punya nyawa..walaupun kurang berharga =)

qamarguyz said...

i'm ezza haniza:
lari?
baby tikus tu merangkak pun belum boleh lagi taw..hehe

Cik Fatin Shukri:
jangan tengok..
pejam mata plsss...
hehE

qamarguyz said...

Aida Omar:
best juga kan..
share la ngan adik-adik or anak-anak =)

Munira Shaari:
hahaAa..
suka ek kahwen lagi ;0

qamarguyz said...

Siti Arfah:
betul..
kerna kita hidup saling bergantungan..susah mereka kita juga pasti terasa kesannya kan

mohd sasuke:
sayang br0..
tak hidup lama..
kena makan dengan kucing..
huhu

qamarguyz said...

nisa:
hahaAa..
c0mel konon..
padahal geli-gelimang tu kan..
jangan tak selera makan udah ;)

alif ismail:
hang pernah rasa ke?
huhu..

qamarguyz said...

cik aisha:
itu la kesimpulannya..
hehe..c0mel?
amik la bela ;0

NuRuL HoNeY:
betul betul betul..
setuju 101%..
=)

qamarguyz said...

cik bulan:
hahaAa..
cam alien? maybe..
snap pakai ph0ne sendiri laa ;)

mrs.asrafovic:
wahH..
siap suruh r0ger..
seronok yer membaca di sini? =)
terima kasih atas sokongan..
InsyaAllah

qamarguyz said...

missgee:
hehe..
c0py nak pasang mana tu?
silakan sis =)

^baju kurung^:
saja letak..
nak menggelikan kalian..hehE

qamarguyz said...

AmirahFisra:
jangan tengok lama-lama..
karang tak lalu makan pulak ;)

MaMa AiNi:
betul tu mama..
walau tidak mampu membantu, cukuplah sekadar mendengar dan memberi pandangan..sudah ringan rasanya bebanan

qamarguyz said...

Nur Liyana:
k0men yang penuh semangat..
moga menjalar dalam diri..
syukran yer =)

Mawar Berduri:
orang lama kata;
'malang tidak berbau'
macam ni la gamaknya kan..
waspadalah

qamarguyz said...

JR Online:
InsyaAllah..
m0ga ianya bermanfaat buat semua =)

caliph shuriken:
'chain reaction'
ak suka ayat nie br0..
hehe

qamarguyz said...

APAN:
kisah dongeng indon ke apa ni?
ak pun tak pasti..
seperti kebanyakan orang kita belum pernah mendengarnya

Cik Jannah:
wahH..
h0bi kita sama l0rr ;0

qamarguyz said...

stuck:
thanz..
u tolong i
i tolong u =)

Khairil:
tu la..
buktinya jelas depan mata..
terpulang pada kita untuk mengambil iktibar

qamarguyz said...

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock:
bukan mudah untuk tidak mementing dan mengutamakan diri sendiri..
tapi kita cubalah..
yer tak?

alif haris:
hehe..
da nasib..
nak buat cam ner kan ;)

qamarguyz said...

nur atiqah wahida:
hahaAa..
s0ri la..
jangan serik masuk sini deh ;0

ABU:
ada juga yang tanya..
ak pun tak tahu..
taji ayam k0t? ahakss!

qamarguyz said...

ummiarissa:
mereka dan keluarga mereka juga yang rugi.. =)

cik nurussalwa:
w'slm..
thanz juga c0z sudi membaca..
tidak sia-sia segala perkongsian =)

qamarguyz said...

Aisyah Nabilah Alias:
why?
hehe..nyway thanz yaa =)

zie_ira:
berani pegang tak?
hehe..

Terbelog:
hahaAa..
misi berjaya!
gambar sekadar untuk menarik perhatian pembaca =)

Shiela Latif said...

betullah tu roy...jangan buat tak peduli bila orang mintak tolong...tolonglah sedaya yang mampu...

waduh waduh waduhhhh....baby tikus tu membiak kat bilik awak ker??...kalau sis dah berterabor lari...

Onitsuka_hana said...

best entry..suka suka

PenDekAr LauT said...

Nice bro.. Sangat memberi pengajaran. Cerita yg menarik dan memberi pedoman utk para pembaca...

APAN said...

aku pun x tau dari mana dtg citer ni...tp point dia mmg bagus la tu...
tu guna blog.kongsi mende yg bukan semua org tau.huhu...

mai meowmeow said...

nice !

share story .

share ilmu .

amir aizat said...

ending mantop! baby tikus tu sgt geli jap,haha

CALL ME NEPH said...

hIDUP INI PERLU TOLONG MENOLONG KAN..JIKA KESEPAKATAN INI SENTIASA ADA PADA RUMPUN MASYARAKAT KITA...INSYALLAH, KEHIDUPAN RUUMPUN MASYARAKAT SENTIASA BAIK DAN DI REDHAI OLEHNYA.

NICE STORY BRO

bungaitucantik said...

wahh..nice story..stakat neh yana lom pnah bce story neh.. hmm, btul tu org dlm kesusahan kite kne tolg.. stakat neh yana tolong ape yg terdaya~

dak eina said...

suka la entry nie.. jgn pk kte je. kwn yg susah kne la tlg kan. xpasal2 yg xnk tlg tikus tu, mati kena sembelih..dalam maksud cite nie :)

cik_sna said...

tu la sapa suruh ayam kambing n lembu tu buat tak kisah dengan kesusahan binatang lain. kang sendirik yang kena.

btw..anak2 tikus tu geli doe. sampai beranak kat bilik kamu eh? dasyat2

vampire's lovex said...

jangan penting kan diri sendiri kan..


=)

ir yien 9897 said...

nice entry yang berkait-kait..huhuhu

tapi yien sangat geli tikus....

ei...meremang bulu roma..hehehehe

but utk motivasi diri yien suka.. huhuhu

qamarguyz said...

Shiela Latif:
hehe..jangan berterabur dulu, buang segera sebelum membesar ;)
nyway betul la tu kan..
m0tif utama kisah ini

Onitsuka_hana:
TQ..
mai la membaca selalu =)

Ms Fai Ayie said...

nice entry...sgt2 memberi pengajaran buat kte semua. jgn pandang rendah terhadap masalah org lain...

jom singgah blog fai
http://fai-ayie.blogspot.com

= d = said...

nice entry..
kene saling tolong menolong..
if someone needs help..
:)

arabella said...

da dtg follow...nk jd hbt mcm empunye blog jgk..hehe

qamarguyz said...

PenDekAr LauT:
thanz juga c0z sudi membaca..
sama-sama la kita ambil ibrahnya =)

APAN:
hehe..
betul la tu..
sebab 1st time baca citer ni, s0 share ngan rakan-rakan blogger

qamarguyz said...

mai meowmeow:
hehe..
berkongsi perkara yang baik kan..
no hal la =)

amir aizat:
hahaAa..
hang pernah pegang tak?

qamarguyz said...

CALL ME NEPH:
bersatu teguh bercerai roboh..
namun begitu, jangan pula bersatu dalam perkara sesat dan maksiat =)

bungaitucantik:
alhamdulillah..
bagus la cam tu..
hulur apa yang termampu =)

qamarguyz said...

dak eina:
hahaAa..
kalu haiwan kena sembelih..
kalu manusia kena apa??

cik_sna:
kui3..jangan jelez..
ley jadi penternak tikus yang berjaya kan?? ;0

qamarguyz said...

vampire's lovex:
yer..
saling berkongsi suka dan suka

ir yien 9897:
terima kasih =)
kalu suka mei la membaca selalu yer..
lepas ni da takda gambar tikus da..hehE

qamarguyz said...

Ms Fai Ayie:
InsyaAllah..
ada masa kelapangan nanti kita menyinggah =)
TQ

= d =:
can u help me?
hehe..

arabella:
terima kasih..
huhu, tapi tauke blog ni tak sehebat mana pun ;)

~Sya~ said...

nice story...byk pengajaran

Liyana Zahim said...

Nape tikus tu cam keledek merah?

sabella mohamad said...

suka entry ni !
^_^

mohd sasuke said...

kih3..lawak komen liyana zahim..haha

hyz said...

apa maksud ceker?

qamarguyz said...

~Sya~:
moga dijadikan iktibar buat peringatan =)

Liyana Zahim:
hehe..
peliknya soalan..
p la tanya ibu si tikus tu ;)

qamarguyz said...

sabella mohamad:
terima kasih..
sharing is caring =)

mohd sasuke:
hahaAa..
hang baca entry ke baca k0men orang?

hyz:
d0nt know..
cer bukak kamus..hehE