Wednesday, September 15, 2010

Tunjuk Eksyen Dengan Duit Raya!..



Bila Syawal menjelma
duit raya jadi t0pik utama
mak bapak mula pening mengira
nak eksyen tunjuk kaya
atau nak simpan buat harta

Anak-anak duk pusing merata
kadang kala bagai meminta-minta
memang kita nak bergembira
tapi jangan sampai ada yang terasa

Adat memberi di bulan mulia
niat sedekah jangan dilupa
tua muda usah dikira
asal ikhlas bertapak di  jiwa

Bagi yang tiada usah dihina
usah pula berduka lara
kerna sedekah ajaran mulia
pelbagai gaya mahupun cara

Salam Aidilfitri buat semua - 
si kaya jiwa mahupun 
si kaya harta!

28 comments:

taqie said...

slmt ari rye! ;)

DiEyLaH said...

xdpt duet raye pun tahun ni..huhu

AiDa AzRyN said...

Wiy rayer utk sayer xde ke?hehehe

Ezao' Edogawa said...

bestnya pantun?!
hehehh.. tahun ni duit raya kurengg la. hahaha!

qamarguyz said...

to taqie:
Selamat Hari Raya..
maaf zahir & batin

to DiEyLaH:
tak pe la..
tahun depan bagi duet raya plk..
lg besar ganjarannya =)

qamarguyz said...

to AiDa AzRyN:
ada kat umah nie..
jemput la mai..
hehE

to Ezao' Edogawa:
bunyi cam pantun plk kan..
nak buat sel0ka act..hehe..
sama ar nasib kite! ;)

Anis izyan Abd Rahman said...

nak??
nak duit raye?
hahaha
selamat hari raye ~~

meowwmania said...

assalammualaikum....

kami dtg nak berayeee :)

ahsfantasy24 said...

awk..
camat ari rayaa maaf zhir btin..

p/s: duet raye?,, :)

zulkbo said...

salam Aidilfitri
saudara Azrai..maaf andainya
ada kesalahan saya pada anda..
semoga sihat selalu..

I*K*T*I*R*A*F said...

errrrr,

jalan-jalan terjumpa serai,
serai ditanam tepi jalan raya,
pemilik blog saudara Azrai,
saya nak duet raya?

hahahhahahhahahahahhahahahahhahahahhahahahahhahahahahhahahaha :D

syarifah radiah ibrahim said...

nak duet raya!
:D

qamarguyz said...

to Anis izyan Abd Rahman:
nak duet raya?
b0le2..datang la beraya kat umah =)
Salam Aidilfitri

to meowwmania:
w'slm..
ehkk..me0w me0oow pun nak beraya jgk? sila2..biskut raya jew yG ada, ikang da takda.. ;0

qamarguyz said...

to ahsfantasy24:
Selamat Beraya..
duet raya da abis..mintak tahun depan k..hehe

to zulkbo:
w'slm tuan..
ayat yG menyentuh rasa..huhu..
sama la kiter..
m0ga berbahgia bersama famili tercinta

qamarguyz said...

to I*K*T*I*R*A*F:
aii..lain macam je bunyi pantun tue..kui3! ;)
datang la umah..berguni2 duet raya kiter bagi nanti..huhu

to syarifah radiah ibrahim:
sis da keje kan?
sis la kena bagi kat kiter..huhu

rizal jabai said...

selamat ari raye...aku mmg suka raye..hahahahaha

ainhany said...

salam azraei,

salam syawal yg dberkati
muga ALLAH merehmati kita selamanya

Adat bebudak memeng begitu
sekali dihulur, ramai yg serbu
biar sekupang maupun beribu
tak penah cukup buat tetamu

bulan puasa makan bubur
lepas terawih sakit perut
adat bersalam tangan di hulur
maaf di pinta, senyum di tabur

salam aidil fitr

Hana Faza-same person said...

salam hari raya

dah 4 tahun pencen dari menerima duit raya..huhu

Amira Atiqah said...

salam.
yay! yay!
brwajah baru.
hehe.

ok, cm abg ckp an, 'adat mmberi d bln mulia', makanya, NAK DUIT RAYAAAAAAA.
hehe.

tpup pn bole. haha.

qamarguyz said...

to rizal jabai:
tiap2 hari bg k0 adalah hr raya..
tak gitu? huhu..

to ainhany:
w'slm kak..
wahh..siap berpantun juga..
bagus sekali =)
Salam Aidilfitri..
maafkan segala khilaf & salah

qamarguyz said...

to Hana Faza-same person:
Salam Lebaran..
sekarang masanya utk menghulur duit raya plk kan? nak2.. ;)

to Amira Atiqah:
w'slm..
huhu, da lama pun bertukar wajah =)
nak t0pup? b0le2..
bak cni n0 phone..hehe

RHEA said...

salam aidilfitri..

leh bagi nama dan alamat..? ke emel ini: rh_scarlet@yahoo.com

nak beri cenderamata pertandingan menulis cerita tu.. :)

etuza said...

sALAM AZRAY
Lazim itulah yg biasa di 1 syawal..the most anak buahlah.
namun bukan pada hari syawal saja ..jika ada lebih tu marilah beramal jariah..org tak tahupun tak apa...Allah tahu niat kita. Walhualam.. Apa khabar? mohon maaf jika ada salah selama di alam maya ni..manalah tahu..dalam membaca timbul rasa tak senang kerana gaya penulisan uncle yg daif ya..salam ukuhuwa

RHEA said...

salam.. bkn silap dik.. akak mmg ada buat lebih.. dan akak nak beri yang lebih tu pada yang nak join dulu tp tak sempat submit..
but, it's ok kalau adik tak nak.. sori e.. :)

Kulanz Salleh said...

anak-anak memang seronok kumpul duit raya hari tu.. bapa dia yang kehabisan duit, hehe

Saiedah Syamielah said...

assalamualaikum,,,
bila raya ada duit raya,
semua budak2 bersuka ria,,

dengan memberi duit raya kepada mereka adalah salah satu cara untuk kita bersedekah,,

ini juga mendidik jiwa agr tidak
kedekut untk mengeluarkan sedikit
harta yang ada untuk orang lain,,
^^..

qamarguyz said...

to RHEA:
salam Aidilfitri kak..
thanz yer atas cenderahati tue, rezeki tak terduga la kan..
tak sangka juz kerna minat tp tak sempat pun b0leh dapat..hehe..
m0ga dimurahkan rezeki =)

to etuza:
w'slm pakcik..
Alhamdulillah, sy baik2 sj..
sama2 la kita maaf-bermaafan yer =)
benar, itulah yG nak disampaikan..
sedekah tidak kira masa & siapa

qamarguyz said...

to Kulanz Salleh:
s0 time nie la nak mintak anak2 belanje makan..kan3..hehe

to Saiedah Syamielah:
w'slm..
tepat sekali sis..
sedekah la bahagian itu, kerna ia bukan milik kita..memang milik mereka yG cuma disalurkan melalui kita..maka beringatlah dlm beradat sedekah di syawal ini, m0ga k0nsep utama itu tidak dilupakan