Saturday, January 30, 2010

Mutiara Hikmah 7


KemaafaN mungkin amat berat untuk diberikan
kepada orang yang melukai kita..
tetapi sedarilah,
hanya dengan kemaafan saja kita akan dapat
mengubati hati sendiri yang telah terluka..

Kata-katA itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan..
manusia boleh membentuk 1000 kata-kata dalam 1000 bahasa, 
tetapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan..

Jalinlah persaudaraanmu selepas engkau melaksanakan 3 perkara:
1. Jika mereka sakit..ziarahlah
2. Jika mereka dalam kesempitan..bantulah
3. Jika mereka terlupa..peringatkanlah
(Ata' Bin Maysarah)

31 comments:

missgee said...

Belajar utuk berilmu dan beramal..
ehh!! nie bukan mutiara kata okeh..
hehehe

amira said...

salam.
huhu.
abg dh mnyedarkn adik~~~

tp mslhnya,
org perempuan ni ssh cket nk maafkn kwn dy,
if kwn dy dh wt dy trasa hati.
huhuuuuu~~~

btwy,abg.
bleh x cari artikel sal COUPLE?

dlu adik ada bc stu artikel.
dy ckp couple tu haram dlm ISLAM.
tp yg adik bc tu dh dua thun lps la.

hmm,bleh x??
mnta tlg ya.

tima kasih ya abg.
may ALLAH bless u.
salam.

Tihara said...

Kalau sakit hati biasenye ku akan jauhkan diri dari seseorang sehingga hubungan pun jadi renggang..walaupun hati memaafkan tapi situasi tidak sama seperti dulu..

Azrai Ahmad Zamri said...

to missgea:
huhU..
satu pesanan yG baik di situ =)

to amira:
w'slm..alhamdulillah..
hmM, cam tu yer..
pasal artikel tentanG couple tu kat cni pun ada kan..cinta Vs CINTA..
tapi utk lebih inf0 nanti abG linkan bbrp laman sesawang laen k..

to Tihara:
maybe la kan..kdG2 mulut jew ucap maaf, tapi hati belum tentu..
tak kesah la apa jadi seterusnya, yG pentinG cuba maafkan dGn ikhlas

Nikel Khor said...

from Nikel Khor

Amirah Rashid said...

mmg susah nk maafkan org
lg2 kalau dye btl2 sakitkan hati kite
tp, sdgkn Nabi SAW maafkan umat kan? :)

Azrai Ahmad Zamri said...

to Nikel Khor:
thanz 4 da visit..

to Amirah Rashid:
Huhu..betul3!
bukan ape..kdG2 hati sendiri yG tak tenang bila terus trbelenGgu cam tu

budak hitam said...

Salam..mcm mana klu dh maafkn seseorang tp peristiwa dlu masih bermain di hati.. sy dh maafkn dan cuba berbaik.. klu org tgk hubungan tu macam baik je, mcm x ade mslh.. tp masih ada luka dlm hati tu.. rs2nya maaf tu ikhlas ke?

Azrai Ahmad Zamri said...

to budak hitam:
w'slm..
permainan peristiwa lampau adalah lumrah hidup..
selaGi ianya brnama kenanGan..pahit manis, suka duka kdG2 sentiasa brmain di hati & fikiran..yer la, kdG2 parut di hati amik masa nak sembuh..

tp kalu da b0le brbaik dGn ikhlas, tak da rasa nak mmbalas dendam atau keraGuan padanya lG, saya yakin kemaafan itu dah dibuat dGn ikhlas..
namun apa pun s0al hati pasti tuannya sendiri yG lebih mGtahui.. =)

budak hitam said...

Trm kasih..awak bt sy tsenyum dgn jwpn awk ni.. btl kta awk parut tu ssh btl nk ilang.. sy sbnrnye x yakin dgn diri je sbb kdg2 rs curiga msh ada mcm ada org nk tikam dr belakang lgi.. tp skrg sy dh yakin.. harap2 ap yg sy rs ni btl.. trm kasih..

Mohd Shahrul Hafizi said...

Tapi bagaimana kalau diri sendiri tidak dapat memaafkan diri sendiri? ;(

P.S: Terima kasih atas peringatan itu.

etuza said...

Salam
Azrai, bagaimana nak buat tu pop up window ruangan komen tu? ada format dlam layout ( tambah alat). Ruangan comen macam azrai ni ke?

Azrai Ahmad Zamri said...

to budak hitam:
sama2.. =) insyaAllah, semuanya akan baik2 sj..keraguan tu ambil sekadar perlu, untuk sentiasa brhati2..tak salah kan..huhU

to Mohd Shahrul Hafizi:
hmM..d0sa apakah itu?..
tiada lagi makna kehidupan jika diri terus dihukum bersalah..jiwa dirantai & dipenjara..akhirnya kita tidak ke mana, gagal mencapai matlamat utama kehidupan..sebagai hamba-Nya & khalifah dunia..

kalu DIA b0leh menerima taubat, kalu Nabi boleh ampunkan umat &
kalu raja boleh maafkan rakyat..
kenapa kita tidak bisa maafkan kesalahan sendiri?..
buat maslahah semua pihak, maafkanlah...

Azrai Ahmad Zamri said...

to etuza:
w'slm pakcik..
yer..ruanGan c0mment cam nie la..
tapi sy cuma sugGestkan je, trpulang la.. =)
kalu nak buat nnti pak cik log in, masuk bahagian settinG, then pilih c0mment..kat ruanGan 'comment form placement' tu pakcik pilih la wind0w..itu je..

Apih said...

kata2... hmm.... kalau kata2 itu perak.. maka diam itu adalah emas.... dah la tak boleh menggambarkan perasaan, dari cakap perkara lagha.. baik diam je kan? kan? cam aku... aku pown suke diam... tapi sekejap je.. pastu cakap lagha balik... hadoi... manusia...

rymamyr said...

Lembut lidah mengukir kata dan janji,
Menyimpul maksud hati yang tersembunyi
Hati-hati mentafsir kata bicara
Pastikan dengan nyata ketulusannya
Dalam manis kata ada racun bisa
Perlu berwaspada

Indah kata bukan pada ucapannya
Tetapi pada benar tujuannya
Tepat tindakkannya

p/s: blaja bermadah2 plak bile bc blog azrai ni..;)

Mohd Shahrul Hafizi said...

Aku cuba untuk kuat.
Dan terima kasih ya.

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

kalau lah maaf tu leh buat yang keruh kembali jernih n maruah yang tercalar kembali pada asal..alangkah indahnye....

dinoe said...

Nice content..thanks dah datang ke blog saye....salam dari kepulauan riau

Riesna Zasly said...

memaafkanlah biarpun sukar untuk melupakannya...

nice info dan madah

etuza said...

Salam
Pcik baru sampai dari Ranau Sabah, hantar anak2 di asrama. O ya ke! nanti pacik try ya.K

sYeNgEt ke senget?? said...

ade orang senang sangat mintak maaf
ada orang susah sgt nk mintak maaf..

sederhana lebih baik~ '-'

Azrai Ahmad Zamri said...

to Apih:
hehE..nice idea!.. =)
kalu brcakap biar benar, nak kelent0ng baik diam mmbisu jew..

to rymamyr:
huhU..best kata2 tu..
puisi ea? da bakat menulis nie.. =)
syukran atas prk0ngsian & ingatan..
maksud mendalam difahami jua

to Mohd Shahrul Hafizi:
InsyaalLah br0..kamu mampu..
same2..

to *cik aidacomei*:
huhU..munGkin di situlah ada rahmah ujiannya..kalu maaf b0leh mewanGikan, tiada lagi yG busuk..
semua orang mampu..
tiada lagi ujian & kematanGan

Azrai Ahmad Zamri said...

to dinoe:
thanZ..
huhu, syukran ala ziarah..
laen kali jenguk lG =)

to Riesna Zasly:
jmM..itulah sebaiknya..
thanz =)

to etuza:
huhU..jauh brhujung minGgu yer..
OK..selamt mencuba

to sYeNgEt ke senget??:
hmM..Islam itu sederhana..
maafkan dlm apa jua pun, asal kena cara & keadaanya..biar tidak nampak lemah..
nyawa dibalas nyawa, harta dibalas harta, namun maaf tetap wajar diberi

rymamyr said...

sy lebih suka meminta maaf drpd memaafkn..lebih cepat berbaik, lebih tenang hati ni.. ;)

NUR JANNAH said...

kerana ...kemaafan itu besar ertinya...diri ku...telah pun memaafkan mu....membawa diri...kenegara orang kerana CINTA akan ILMU TUHAN....iringi hidupku...dalam DOAMU...rindu ukhuwah yang telah terbina...KINI KU IKHLAS....KU SUDAH lupakan kisah silam...smg dirimu berbahagia selalu dengan CINTA yang bru....CINTA ALLAHURABBI....salam perantauan DR NUR JANNAH

Azrai Ahmad Zamri said...

to rymamyr:
Alhamdulillah..bagus la begitu..
mmG itu yG sebaiknya =)

Ms.Independant said...

Yup! sokong sgt!

dgn kemaafan juga bole elak dr rase dendam kan...

:)

Azrai Ahmad Zamri said...

to Ms.Independent:
betul3!..agree with u..
byk mudharat ley dielak dGn kemaafan =)

mamawana said...

nice sharing info.... seribu kali ku beri kemaafan namun tidak berarti aku melututi padamu. Cewahhh... gegurau yek. Jgn marer.

Azrai Ahmad Zamri said...

to mamawana:
hehE..brfalsafah jGk dia.. =)
tp betul la tu..
0rg cakap menGalah tak bererti kalah kan..