Monday, January 18, 2010

'Contest Oh Kunci! by Arieza'..


Oh Kunci..
kepalamu bulat berseri
tubuhmu lurus bergerigi
pada yang bulat adil berdiri
pada yang lurus kadang berduri

Oh Kunci..
kepalamu bulat berseri
tubuhmu lurus bergerigi
pilih yang bulat selamatlah diri
pilih yang lurus hujungnya tak pasti

Terkunci hati matilah atma
terkunci lidah khilaf bicara
terkunci kaki sunyilah kota
terkunci akal ilmu dicela

Terkunci mata pandangan berbeda
terkunci telinga nasihat dicerca
terkunci rasa emosi berduka
terkunci taqwa maksiat dicuba

Kasih dikunci rindu bersemi
sayang dikunci renta jauhari
yang mana kunci pilihan saudari?

22 comments:

|arieza| said...

aik kamu join rupenye ek contest kt my blog tu> hehee xpasan plak.. u xde tgglkn komen kan kt my entry pasal contest tu utk bitau u join? ke i tlepas pndg. if yes, sorry.. hehe dh update nama peserta :) tq for joining ;)

Azrai Ahmad Zamri said...

to arieza:
hehE..s0ry b0ss! act maybe td kita saling bukak bloG msg2..kebetulan sy baru p0stkan entry ni n baru nak maklumkan pd kamu, rupeny kamu da trmasuk dl.. ;)
da tinggalkn k0men kan?..huhU

missgee said...

arghhhhhhh..
apesal tak best sajak ko nie??
owhh!!nak kasi aku menang ekk??
hahahahaha

P/s: Series best sajak nie.. Tapi ape2 hal pun aku tetap nak cakap sajak aku Super Best....hahahaha

Semoga Berjaya..

a kl citizen said...

wah sajak pasal kunci....
siap bercontest pulak ya.

good luck!
*pandai buat sajak ya..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

selamat berjaya!

kasihkuamiera said...

sy nie bab sajak mmg fail la

mutiara said...

salam..nape pelik semacam je rangkap y pertama...mane ade kunci berduri..pokok je kan ada duri :P

seeloknya..:)
Oh kunci..
kepalamu bulat berseri..
tubuhmu lurus bermatikan besi
pd yg bulat bdiri
pd yg lurus kdg bduri

papepun lain dari y laen sajak ni

mutiara said...

opss sori..
cmni bunyinya..

Oh kunci..
kepalamu bulat bseri..
tubuhmu lurus bmatikan besi..
tubuhmu lurus lg bgerigi..
dirimu hidup seakan gergaji..

etuza said...

wah! sajak ni hehe ! best juga. Dapt kunci sudah ke tu? bertuah azrai. Apapun sajak anda besar maknanya tu,harap azrai juara ya.
salam dari pakcik dari sabah.

Azrai Ahmad Zamri said...

to missgee:
hehE..tak best ea?
takpe la, ini sj yG trmampu..
huhU..semuanya best belaka..biarlah juri mncari best of da best =)

to a kL citizen:
thanz yer..ckit2 b0le la..
huhU, sekadar memenuhi peluanG yG ada..tak salah mncuba kn

to Zikr the Jalanan Sepi Perantau:
syukran atas d0anya =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to kasihkuamiera:
huhU..tak apa,,tiap oranG ada bakat brbeza..sy yakin kamu ada bakat trsendiri kn di bidanG2 yG lain =)

to etuza:
w'slm..syukran yer pak cik, bz2 pun sempat jG mnjenguk ke cni =)
huhU..belum lg..ada rezeki ada la kn

Azrai Ahmad Zamri said...

to mutiara:
hehE..ner ada berduri, brgeriGi jew.. ;) nyway thanz atas respon & penilaiannya..nice k0men & sugGestion..

tp buat pengetahuan saudara..
maksud rangkap pertama itu bukanlah sepenuhnya ingin mgGambarkan sifat2 fizikal kunci..sy hanya mGgunakan perlambangan sifat fizikal (2 baris pertama) ini untuk dikaitkan dengan sifat bulat & lurus dalam kehidupan (2 baris brikutnya)..

keseimbangan ss0rang brdiri di atas satu bulatan (susah) melambanGkan kemampuan utk brsifat adil dlm hidupnya..
sebaliknya jalan yG lurus (mudah) dlm hidup pula kdG2 lebih banyak halangan & rintangan..ancaman & kezaliman yG mndatang (berduri)

begitu jG kalau diperhatikan pada ranGkap kedua, sisi perbandinGan fizikal & abstrak sekali lG digunakan, dengan merujuk makna rangkap sebelumnya..

kesimpulanya..
rangkap2 dlm sajak ini mmG ada maksud di sebaliknya, sama ada scara terus @ brselindunG.. =)

pak dogol said...

ada kawan pak dogol..

nama dia salleh kunci..

putar alam ya rabbi..

muahaha!

|| NaFiRaa || said...

kunci rumah banglo pilihan diri~
kikiki..

gud luck!!!

Nurul Harun said...

wahhh.
nice try.
;]
good luck okey.

GhOsToNe said...

chaiyok2!

Azrai Ahmad Zamri said...

to pak dogol:
hehE..ley brkenalan ngan salleh kunci tak?
tentu da banyak idEa kn.. ;)

to NaFiRaa:
Huhu..nak kunci umah banGlo cari sendiri ik.. ;)
OK, Thanz..

to Nurul Harun:
InsyaAllah..

to GhOsToNe:
huhU..TQ

syukran atas d0anya =)

akusue said...

"Terkunci hati matilah atma
terkunci lidah khilaf bicara
terkunci kaki sunyilah kota
terkunci akal ilmu dicela

Terkunci mata pandangan berbeda
terkunci telinga nasihat dicerca
terkunci rasa emosi berduka
terkunci taqwa maksiat dicuba"

2 rangkap ni tersirat makna yg best

Azrai Ahmad Zamri said...

to akusue:
huhU..thanz..
m0ga semua yG brmakna mmberi erti buat kita semua..renunG-renunGkan & selamat bramal.. ;)

budak hitam said...

sajak yg best.. suke sajak ni...

Honeyz said...

salam azrai.

de singgah blog lain2, jumpe gak yg join contect oh kunci ni, tp xtau plak azrai pun ade join. tp yela, blog ni pn kan penuh dgn sajak n puisi.. jd x heranla gak kalau azrai join =D

apepun, mmg sgt best bait kate2nye sbb semuanya ade maksudnya tersendiri, smda tersurat mahupun tersirat... ada mesej mendalam lagi bermanfaat yg nk disampaikan..

resultnye dh kuar kan? xpela x menang pn. yela, adat bertanding kan, de menang de kalah. hehe. tp apepun, perkongsiannye di sini je pn dh cukup bagus, malah insyaAllah beri kebaikan pd yang dpt menilai n memahami mksd sbnr yg nk disampaikan :)

Azrai Ahmad Zamri said...

to budak hitam:
thanz.. =) baca & ambil pnGajaran

to Honeyz:
w'slm..
hehE..tahu takpe..
mmG bloG ni da ruanGan puisi, nukilan sendiri..
tak s9dap pun nak k0ngsi jGk kn..huhu..

a'ah, menanG s0al kedua..yG penting mesej yG nak disampaikan diterima & dik0ngsi brsama..itu jew tujuan sy brkarya..
lGpun da lama jGk sy tak mnulis, hinggalh trjumpa c0ntest niw =)