Wednesday, January 18, 2012

Catatan Dari FB

Kembali Menulis...
Setelah beberapa purnama menghilang diri, kini penulis kembali mencoret tinta di laman Aksara Cinta Ilahi. Penulis memohon ribuan kemaafan buat para pengunjung kerna sudah terlalu lama tidak menyajikan sesuatu yang baru dan bermutu di laman ini. Kekangan masa dan tenaga ternyata menjadi halangan utama buat penulis selama ini. Namun, sedikit sebanyak idea dan rasa yang tidak sempat diterjemahkan di sini telah penulis kongsikan bersama rakan-rakan di laman sosial Facebook. Berikut adalah antara beberapa frasa yang terkumpul di laman FB penulis yang mungkin berguna untuk renungan kita bersama.


Secantik mana paras rupa, ada bintik hitam yang mencacatkan.
Selantang mana gema suara, ada pelat loghat yang memalukan. 
Sedarilah! Akuilah! Ini fitrah penciptaan. 
Kerna kita insan bukan Tuhan!

Universiti adalah medan percambahan & pertempuran ilmu,
bukan wadah untuk memuja & mengampu.

Kata-kata membentuk karisma diri.
Ramai yang mampu mengangkat pena,
namun berapa ramai yang mampu mengangkat muka,
dalam menghujahkan fakta & data?

Tanpa perkenalan mana mungkin terbitnya cahaya cinta. 
Ukhwah fillah terjalin indah,
jangan biarkan ianya punah.

Politik adalah wadah untuk berjasa,
bukan saja untuk berkuasa!

38 comments:

cik pha said...

ukhwah fillah yang terjlin indah jangan biarkan ia punah

#aku suka ayat ni.

Wilayah Sepet Kuku said...

As salam....

Yup.. :-)

gymah said...

betulbetul ! :)

+qasih nadira+ said...

bek abes belajar pndai2 dlu.lebih baik berdakwah dari berpolitik.lg mulia disisi Allah~

Adylia Qarissa said...

masa belajar teruskan hidup sebagai pelajar..

ketepikan dunia politik sementara waktu,,dah berjaya kelak, berpolitiklah kita sebijak mana kita pernah belajar :)

Amira Atiqah said...

Salam,
aha yes!
Saya loghat Kedah,
saya tak pandai bermadah,
saya tak berani mendongakkan muka ketika ber err taktahu sambung ayat da.

:) saya setuju ukhuwah fillah.
ehem, terbitnya cahaya cinta? :P

Politik, government should respect rakyat :) Tamat.

ctpayong said...

TERTIB : yang patut didahulukan, didahulukan dan yang kemudian, dikemudian.

Nur Zulaikha said...

ternanti2 blogger aksara cinta Ilahi utk kembali mengepost sesuatu...hehehe..nice this madah...
p/s:takde cerpen dah ke?

Teenager Housemaid said...

true..:)

cik bulan said...

like..thumbs up..hehe

enjoyurlife said...

perggg..ramai tul followerr..jom jdi follower sy jugakkk..ni linknyerrr...huhu

http://enjoyurblogbaby.blogspot.com/

mama aini said...

assalam dari mama..lama menghilang sejak jadi pelajar semula ni.. :)

qamarguyz said...

cik pha:
yurp..biar berbeza rupa, berbeza kata..namun ukhwah yang benar harus dipelihara =)

Wilayah Sepet Kuku:
w'slm..
yurp jew?
apa tu..huhu

qamarguyz said...

gymah:
apa yg betulnyer kak mah o0i??
hihiii =P

+qasih nadira+:
hehE..politik pun uslub dakwah..
malah ianya jalan yg paling susah, c0z nikmatnya andai berjaya pasti paling indah! =)

qamarguyz said...

Adylia Qarissa:
wahH..sis ni cam tahu2 jew sy student sains politik ;P
yer laa..kita belajar politik ni bukan sekadar di bilik kuliah, teori..kena juga jenguk2, perhati, fahami & meramal perkembangan terkini..kami tak ikut membuta tuli..huhu

ctpayong:
apa maksud kak yer?
susunan entry ni atau amalan dalam kehidupan..confuse jap =)

qamarguyz said...

Amira Atiqah:
w'slm..
eleyy..tak pandai bermadah konon??
tp sy akui la..adek ni memang nampak pemalu & penyegan..bagus la =)
yurp, tanpa perkenalan mana mungkin timbulnya cinta & sayang..kan3..

Nur Zulaikha:
hihii..cerpen?
takda masa lagi nak mengarang..
act cam ada satu idea..
InsyaAllah andai ada kelapangan =)

qamarguyz said...

Teenager Housemaid:
betul & benar..
tepat sekali..hihii

cik bulan:
terima kasih..
cik bulan memang penyokong yg setia..huhu

qamarguyz said...

enjoyurlife:
hehE..apa yg penting bukan kuantiti, tapi kualiti..
harap sangat laman ni terus menjadi pengisi yg berbakti buat seluruh pertiwi =)

mama aini:
w'slm..
yer la mama..
dah tertimbus ngan segala nota & buku2 kot..ni baru berjaya keluar kembali..kui3! ;0

Aishah Jahirah said...

betul tu....lamanya saya tak berkunjung ke sini...:)

Anak Wak Mail said...

saya suka kata2 yang first tu..;)

Aida Omar said...

akhirnya azrai update juga entry.. rindu juga nie ^^

suka ayat :

kata-kata membentuk karisma diri
ramai yang mampu mengangkat pena
namun berapa ramai yang mampu mengangkat muka
dalam menghujahkan fakta dan data

tak ramai orang dapat buat mcm tu termasuklah aida sendiri.. hehe

Function Rooms Melbourne said...

This is another time to visit your site again. Greeting you always. Happy blogging.

Nurul Iman Rosman said...

sangat suke quote2 anda. terbaik! :D

Lia Irdelia said...

selamat kembali ke dunia blogging.. =)

caliph shuriken said...

dh lama x singgah sini.. sy pun on9 ikut smpat jaa, skrg bz dgn keje, huh...

Teacher Basariah said...

welcome back bro!selamat menulis kembali..

Eye_nee said...

As-Salam

Rindu Sama Kamu
Ucapan Ini dilontar Tanpa Malu
Gelodak Gembira Kini Bertamu
Melihat Pena Kamu Kembali Berlagu...

qamarguyz said...

Aishah Jahirah:
sebab sy da lama tak update kan..
huhu..s0ry

Anak Wak Mail:
LIKE laa..
hahaAa!
lama tak nampak =)

qamarguyz said...

Aida Omar:
hehE..
sj tak nak update, nak bagi pengunjung rindu-rinduan..kui3! ;0
o0h..gurlz memang pemalu & penyegan..
kena belajar gak tu

Function Rooms Melbourne:
TQ =)

qamarguyz said...

Nurul Iman Rosman:
thanz sis!..
nantikan edisi yg seterusnya =)

Lia Irdelia:
syukran atas ucapannya..
moga kita selamat =)

qamarguyz said...

caliph shuriken:
tu la br0..
sejak bz sambung studi ni,
mood blogging pun dah out..huhu

Teacher Basariah:
thanz sis!..
kena mula dari awal balik nie..
huhu

qamarguyz said...

Eye_nee:
w'slm..
wahH, sis pun perasan sy dah kembali..belum sempat menjenguk ke laman sana..
nyway cam biasa, kata-katanya masih berbisa..Nice =)

Ungu Violet said...

madah indah penuh makna..:)

selamat kembali..:)

Nur Aischa said...

akhirnya, qamar muncul juga stelah kian lama menghilang.. rajin2 lah update blog lps ni.. :D

qamarguyz said...

Ungu Violet:
welc0me back!..ahaakss =)
nyway thanz c0z masih sudi kembali ke laman hijau ini

Nur Aischa:
thanz scha..
InsyaAllah..myb wednesday baru sempat update..c0z ngah bz ngan kenduri kendara nie..huhu

etuza said...

asalam..
Lama jg m..apapun menyepi, apapun pcik faham, kerna ada mengalami hal yg sama...teruskan penulisan sesekali pun x apa...welcome back ya..

qamarguyz said...

etuza:
w'slm..
benar pakcik, kadang-kala mood untuk menulis pun hilang..
yerla, kita hidup untuk memenuhi pelbagai tujuan dalam perjalanan menuju Tuhan bukan..
nyway thanz =)

Jari Manis d` Blogspot.. said...

Permainan Politik...tiada yg dpt jngka..mcm2 yg boleh terjadi dlm masa yg singkat....