Thursday, September 22, 2011

Eksklusif: 10+10=RM10K

Apa yang eksklusif sangat ni? Apa yang 10? RM10K?
Sepanjang hampir 2 tahun mengendalikan laman ini, penulis pernah beberapa kali ditanya oleh rakan-rakan blogger mengenai jumlah pendapatan yang telah terkumpul. Masakan tidak, iklan penuh ditampal di sekeliling laman. Lumayan?

       Maka setelah 10 bulan aktif dan 10 bulan pasif ‘berblogging,’ penulis akhirnya mengambil keputusan untuk menyiarkan entry ini. Buat pengetahuan semua, ini adalah entry pendedahan yang pertama seumpamanya wujud di laman Aksara Cinta Ilahi, biarpun sebelum ini telah ramai rakan-rakan blogger yang pernah mendedahkan jumlah pendapatan sampingan mereka yang diperolehi menerusi blog - antaranya menerusi syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Churp-Churp, Innity, Advertlets, dll...Secara mudahnya, 10 bulan aktif, 10 bulan pasif, maka RM10K telah terjana!

      Bukan berniat untuk bangga diri (lebih ramai blogger hebat di luar sana yang berhak), namun sekadar untuk berkongsi. Apa yang ingin dikongsi? Rasa bahagia dan teruja dengan sokongan kalian semua, pembaca dan pelawat laman ini yang setia. Dengan rasa penuh kesyukuran, penulis mengambil kesempatan untuk mengucapkan sekalung penghargaan dan terima kasih buat kalian, moga sokongan anda kekal berterusan. Dan semoga pendedahan ini dapat membangkitkan semangat buat blogger-blogger baru di luar sana untuk terus aktif menulis, seterusnya menyebarkan manfaat buat tatapan semua pihak. Mungkin menjana pendapatan bukan tujuan utama, namun bila ada hasilnya kita terima dengan hati yang terbuka.

Berikut merupakan peratusan hasil pendapatan yang telah diterima penulis:

Innity: 72%
Kemenangan dalam contest: 10%
Nuffnang: 8%
Says.my: 6%
DapatWang: 2%
Lain-lain: 2%

43 comments:

blog-tips-kurus said...

tahniah! amik tempias tuah blog qamarguyz ni.. :-)

Edina Kasyah said...

uiyooo! serius??
cayalah enchik roy!
congrate congrate (:

Lia Irdelia said...

dasatnyer... hhuhu.. tahniah2.. teruskan menulis.. :)

Mama Atiyyah Umairah said...

wah....bestnye...ape rhsia erk????hehehee...tahniah....

budakijaupendek said...

congrats la tuan blog! =D

Sha said...

huyooo...cayalah :))

SyUhAdA said...

thniah ye..

Cikgu Bada said...

tahniah

Hafizzi Aziz said...

bro..tahniah..aku tumpang suka nie..
(sambil bodek2 nak kek secret recipy free..) haha

QUEENPINK said...

wow...tahnniah...

delour said...

byk tu dik!!meh2 kasi tips ckit kat akak=P

cik nurussalwa said...

Assalamualaikum,,

wah.. senpai~~
banyaknya..

Alhamdulillah..

gnesop.com said...

Tahniah
innity masyuk sungguh kan
sop blom berjaya

Miss Afni said...

wink3 ~_^

Ungu Violet said...

Alhamdulillah...rezeki Allah nak bagi..:)

BezBuddy said...

gle kentang!blanje la ak..hehe

hafrawiey ozakawa said...

congratz..share la duit tuh...hehehe


p/s:done follow here

Ujie said...

tahniah..bolehla jadi penganjur contest pulak ya..

cunndaa said...

tahniah roy..

qamarguyz said...

blog-tips-kurus:
wahH..
dapat ke tempiasnya tu kak?
hehE..nyway thanz =)

Edina Kasyah:
siyes la sis..huhu..
ingatkan nak print scren data tu semua, tp sulit kot..
esp innity punyer =)

qamarguyz said...

Lia Irdelia:
InsyaAllah..
selagi ada masa, dan ada pembaca =)
terima kasih

Mama Atiyyah Umairah:
takda rahsia la mama..
tips maybe ada..
nak tahu? hehe..TQ =)

qamarguyz said...

budakijaupendek:
hehe..thanz =)
j0m la ikut jejak langkah hamba

Sha:
percayalaaahhhhh...
hehE ;0

qamarguyz said...

SyUhAdA:
lama tak nampak sis..
pi mana? =)
thanz

Cikgu Bada:
terima kasih cikgu =)

qamarguyz said...

Hafizzi Aziz:
hehe..burfday bila br0? ;)
alaa..hang punye pun tentu banyak juga kan..bila nak dedahkan?

QUEENPINK:
thanz..
=)

qamarguyz said...

delour:
nak tips yer kak?..
nanti roger2 jew sy k..
huhu..TQ =0

cik nurussalwa:
w'slm..
alhamdulillah..
semua ni kerna sokongan sis jg kan =)
syukran yer

qamarguyz said...

gnesop.com:
nampak gayanya cam tu la..
penyumbang terbesar =)
InsyaAllah, satu masa kan

Miss Afni:
uikkk!..
bunyi apa tu? huhu

qamarguyz said...

Ungu Violet:
yer la kan =)
syukur..

BezBuddy:
belanje ais krim 20sen ea?..
ke kentang goreng?
ahaaks ;0

qamarguyz said...

hafrawiey ozakawa:
selalunya share melalui c0ntest..
dl da pernah buat sekali..
InsyaAllah, ada kesempatan nanti sy anjurkan lg =)
thanz

qamarguyz said...

Ujie:
InsyaAllah..
andai ada kelapangan..
tunggu yer =)

cunndaa:
thanz sis..
sila belanja sy..
kui3! ;)

cart kartika said...

tahniah.. next entry shre la sket tips2 ya.^^

Nur Zulaikha said...

wahhhh..tahniah dik..tak nak belanja sis ke?hehehe

Anak Wak Mail said...

Alhamdulillah,,,duit tu boleh buat tambah2,,bestnya!bolehlah belanja kan..hahaha..asyik mintak belanja je.

hyz said...

10k? erkkk tercecik....

qamarguyz said...

cart kartika:
hehE..ada tips ke ek?
takda sgt k0t..
yg penting aktif & rajin bw =)
InsyaAllah

Nur Zulaikha:
cakap jew sis nak apa?
kui3! ;)

qamarguyz said...

Anak Wak Mail:
tambah2 nak buat apa sis..
kahwen? ahaaks! ;0
cakap jew nak suh belanja..
tp orang nak belanja tak nak..huhu

hyz:
hehE..
blogger baru kan?
ley jadikan m0tivasi nie ;)

c Kartun said...

wow..kongsi la rhsia kejayaan anda huhuhu

i am S!L4H.. said...

10k itu banyakkkkkkk..

*gosok2 mate

Jasman said...

tahniah bro...

qamarguyz said...

c Kartun:
InsyaAllah..
nantikan entry khas dr sy yer..
tentang cara menjana inc0me dr blogging =)

qamarguyz said...

i am S!L4H..:
banyak juga la kan..huhu..
Alhamdulillah..
ehkk..baru bangun tti0 ke? ;)

Jasman:
TQ..
hang punyer pe citer br0?

Jasman said...

aku baru nak mula bro...aku akan jdkan blog ko sbg blog idola aku bro...huhu


trlebih sudah...hehe

qamarguyz said...

Jasman:
idola?..
bintang kecil sudaa..
hahaAa! ;0
all da best

Anwar Naim said...

assalamualaikum.. wah, inity pling byk tu..lumayan... apa beza inity ngn nuffnang? stakat ni pkai nuffnang je, n smpai skrang dpt 200+ ..x smpai 1k.. klau blog sy gna inity ok x?