Tuesday, July 05, 2011

BERSIH2.0: Suara Kami..



Kami studi undang-undang
Kami akur pada perlembagaan
Kami tahu prosedur tangkapan..

Kami studi politik harian
Kami sedar siapa diperalatkan
Kami bukan nak tumbangkan kerajaan..

Kami hanya menuntut keadilan
Kerna kami pewaris zaman!..

84 comments:

khairul akmal azman said...

ye ker ni?..
tp bersih le jnjikan ketentaraman x 9 julai ni..if blh xde hal..jnji jgn nyusahkan org awam..

Mohamadazhan.com said...

terbaik bro! masing2 mencongak strategi terbaik 9hb ni...

Anak Wak Mail said...

buat apa yang patut..semoga berjaya..=)

MaMa AiNi said...

bukan dgn cara berhimpun n menyusahkan orang awam !!!..blh berbincang dgn bersemuka ngan pemimpin2 negara..cari tempat berhimpun yg tidak mengganggu org lain spt stadium s/alam atau stadium bkt jalil..kenapa nak buat kat KL..ada motif tertentu?..fikir2kan...

miss fatihah said...

heh kdg tpksa btindak kalau suara hanya dianggap sbagai menyalak.

diana said...

kadang2 malas dah nak komen benda ni sebab ada setengah orang tak paham kenapa kita pilih cara ini..
kurang membaca mungkin..

Hafizzi Aziz said...

aku setuju!
jumpa kat sana 9JULAI nie..
akan aku berarak menuntut keadilan bersama anak2 muda lain..

yang nak riuhkan keadaan adalah polis,perkasa dan sekutu2 mereka..hampeh..

missgee said...

Tak mau comment panjang,
Tapi kadang yang kotor
harus di-bersih-kan...

s a r said...

boleh je pilih mana yang mana yang buruk. :) terpulang...

Fathiah Hamim said...

keadilan hak bersama.

NaeBlog said...

Bila sudah terlalu 'kotor' BERSIH memang perlu.
p/s: Diana, saya sokong, ada orang kurang prihatin dengan keadaan semasa... Bagaimana agaknya demokrasi di Malaysia pada zaman akan datang? jika tidak diselamatkan dari sekarang... KAMI BUKAN PEMBANGKANG!!!

Anis izyan Abd Rahman said...

huh~ politik , takkan bersih .

Anonymous said...

Ni aku nk tanya sket sila jawab ek jgn pusing2. Apa sbnrnya yg nk dibersihkan 2. Sila beri hujah dgn terperinci sket sbb maybe aku ni 'kureng membaca'. Aku tunggu jawapan yg bernas. Jgn pusing kiri kanan jawab je straight to the point.

Siti Arfah said...

BERSIH lg . huhu. Kemenangan milik yg benar .

HAZWAN17 said...

kami mahukan pilihanraya yang adil, hapuskan rasuah....

SuhaNa said...

Assalammua'alaikum..Mohon izin untuk mencelah:

1) Kepada Anis izyan Abd Rahman: Politik itu bersih kerana ia merangkumi sebahagian dari Islam,tapi yang tidak bersih adalah pemimpin yang mementingkan diri dan proksi malahan menolak hukum Allah.Kami anak muda yakin pada janji Allah bahawa jika berusaha untuk mencegah yang mungkar, insyaAllah pasti akan ditolong! Yakin bahawa suatu saat, pemimpin durjana begini akan disingkirkan juga..Kebenaran akan menelan segenap kebatilan~

2) Kepada anonymous:

Bersih menuntut 8 hak yakni
a)bersihkan senarai undi
b)mereformasikan undi pos
c)gunakn dakwat kekal
d)akses media bebas&adil
e)masa bkempen min 21hari
f)kukuhkan institusi awam
g)hentikan rasuah
h)hentikan politik kotor

2)Mual dengan bual orang 'tidur, pekak dan tuli', "Kita ini hidup aman, damai dan harmoni tiada masalah apa-apapun?".

Padahal Nabi SAW pernah bersabda:

"Barangsiapa yang tidak memerhatikan perkara kaum muslimin, maka dia bukan daripada golongan mereka." (hadis dipetik daripada Majmu'tur Rasail oleh Imam Hassan Al-Banna)

Berfikirlah wahai orang yang mempunyai akal yang sehat!

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

sokong! masing2 ade pndapat tsendiri. klu nak bsuara dan bincang elok2, tapi PIHAK TERTENTU tu tak mo bg kerjasama, tak bole jgk kan? buat mcm ni je la. agung pun bole tolak ansur.. xkan orang lain xleh terima kot.

shida'R said...

sokong hazwan! hapuskan rasuah!

cik sue ;) said...

GUDLAK utk BERSIH.

qamarguyz said...

khairul akmal azman:
mengikut pengalaman lalu, himpunan yang asalnya aman akan dikucar-kacirkan dengan pr0vokasi polis & FRU..bila la himpunan di negara kita nak jadi cam di negara maju, pihak berkuasa sama-sama menolong mengawal himpunan agar kekal aman bukan menentang hingga memanaskan keadaan!

Mohamadazhan.com:
strategi berubah..
kita berhimpun di stadium..
Ayuhh!

qamarguyz said...

Anak Wak Mail:
InsyaAllah..
semoga kita diberi peluang untuk bersuara, bukan hanya tahu mendengar kata walaupun dusta!

MaMa AiNi:
Alhamdulillah..
pak najib tak nak berbincang, kita bersemuka dengan YDPA..akhirnya stadium jadi tempat tujuan..
bukan apa mama, desakan dan keberkesanan tuntutan sedikit berkurang jika hanya berhimpun di stadium =)

qamarguyz said...

miss fatihah:
betul..hanya mereka yang tidak faham dan tidak membaca sahaja yang kata kita tidak mahu berbincang..pelbagai saluran diguna, tapi kita hanya rakyat biasa, depa peduli apa??
ini last ch0ice..
itu pun kita masih boleh berdiplomasi

diana:
agreed with u sis..
ini masalah orang kita..
kadang-kadang belajar tinggi-tinggi, amik medic, tapi timb.PM pun tak kenal..
then nak marah tak tentu pasal..kui3!

qamarguyz said...

Hafizzi Aziz:
tak jadi di jalan, stadium tempat tujuan..biar penuh luar dan dalam br0..Orang Mude Geng Kiter!

missgee:
hehE,,
takpe..sis orang dalam, tak boleh bercakap panjang..
nyway sy dah lama faham sis punya pandangan & pegangan =)

qamarguyz said...

s a r:
asal pilih dengan berilmu..
bukan bermain emosi semata

Fathiah Hamim:
Keadilan hak kita semua!
Menuju Malaysia Baru

qamarguyz said...

NaeBlog:
dats rite sis..
tak kisah kita pro mana, asal kena pada tempatnya..
kotor sana sini, tipu sana sini, cilok sana sini..apa kejadah nie??

Anis izyan Abd Rahman:
biar politik tidak bersih, asal kita yang bersih..
ingat, anda dan saya juga ahli politik!

qamarguyz said...

Anonymous:
kredit to suhana yer..
dah disenaraikan lapan tuntutan bersih tu..
kalu nak disenaraikan kekotoran yang berjela memang bukan ini tempatnya..
'kes pengundi mati hidup semula, 88 orang pengundi berdaftar dalam rumah sebesar reban, sogok wang dan mintak rakam aksi memangkah sebagai bukti sokongan, dll..'
selain baca Utusan, cuba google MalaysiaKini =)

Siti Arfah:
PRU 13-kita sapu sampai BERSIH..hehE

qamarguyz said...

HAZWAN17:
hMm..part rasuah undi ni paling parah..adeii..
rakyat dilekakan agar mudah diperdayakan, rakyat dibiar miskin agar mudah disogokkan!
p/s: ini pr0f politik ak sendiri yang mengaku..dia pro g0vernment OK..hehe

SuhaNa:
syukran sis atas hujah sokongan yang padat dan mantap..
moga mereka terjaga dari lena..
Sedarlah akan hak keamanan, kemewahan, kesenangan dan ketenangan yang sewajarnya menjadi milik kita sepatutnya lebih dari apa yang ada pada hari ini

qamarguyz said...

Cik Siti Rahmah Bahrom:
betul sis..
kesian agung dipaksa masuk campur..
titah baginda adil dan bernas, tapi tetap diputar & diambil hanya pada satu paras..

shida'R:
jelas lagi nyata..
rasuah, duit pelincir, wang pengeras, dll..hancussss

cik sue ;)
thanz atas sokongan..

alif haris said...

ya ! keadilan perlu dituntut ..
klu tak sampai bila2 pn pntadbiran negara kita takkan telus..
oleh kerana diterajui mereka yg zalim..

Anonymous said...

@suhana - c'mon sis, tidak bersetuju bukan bermakna kami ni 'buta, pekak & tuli' . Yes pada sy kita hidup 'aman, damai & harmoni. Of course masalah ada kerana masalah sebhgian dpd hidup. Tetapi sy bersyukur kerana sy tahu nikmat yg tuhan beri ni blh ditarik blk bila2 masa pun. Jika anda yakin pemimpin kt ni sangat2 durjana, doa saja pd Allah minta mereka dibinasakan. Pada pengamatan sy, setelah byk solat2 hajat yg dibuat sana sini, pemimpin2 kt msh belum binasa lg, org lain yg makin binasa nampaknya kan kan? Kita ni benar2 menuntut kebenaran ke? Atau kita menuntut kebenaran yg hanya bersesuaian dengan fahaman kita? Btw sy setuju dgn sebahagian tuntutan bersih tu. Tapi berkenaan politik kotor tu, dua2 belah pihak pun amalkan. Rasuah? Kita nampak sendiri dgn mata kita ke? Kita berckp sana sini tentang rasuah tanpa bukti yg btl2 sahih. Ingatlah dok sembang lebih2 sana sini jadi fitnah je sebenarnya.

@qamarguyz - utusan aku xbaca, meloyakan. Malaysiakini sentiasa ada update kat homescreen handphone ni. Tp meloyakan jgk sbnrnya. Sy dgr kedua2 belah pihak dan sy ada penilaian sy sendiri tentang kebenaran tu. Mana2 pihak yg blh kemukakan bukti kukuh, itulah sy terima. I dont go around talking about things yg masih samar2. Sapa2 pun blh berkata2, tp silap2 xbetul, diakhirat esok menjawablah kita. Sy percaza Allah xkan mengizinkan pemimpin yg 'zalim' memerintah lama2 & pemimpin yg sebenarnya berhak menunggu lama2. Apa kata kita buka mata & minda lihat betul2 petunjuk Allah..

Soalan cepu emas - kalau SPR benar2 kotor, bagaimanakah pakatan blh menang 5 negeri pada pilihanraya lepas? Dan kenapakah dh berpuluh2 tahun BN gagal menawan Kelantan? Sapa2 blh bg jawapan yg logik & masuk akal, gua belanja pizza, haha..

Peace ;) - Syaz

ctpayong said...

tapi ada pihak lain yg ambil kesempatan atas ketulusan menagih keadilan.

Allah SWT itu Maha Adil dlm segala ketentuan dan ketetapan. maka kembalilah lepada-Nya dlm segala urusan yg tidak tercapai tangan. doa org teraniaya itu tiada halangan.

SuhaNa said...

Salam 'alaikum kepada Saudari Syaz@ Anonymous..Alhamdulillah, pendapat anda saya amat raikan.

Saya tidak juga mengatakan bahawa Side kerajaan semua betul, dan Side pembangkang semua betul. Setiap parti punya kelemahan masing-masing. Tetapi pilihan saya tetap pada yang menjadikan Islam sebagai asas perjuangan, meletakkan Allah sebagai tujuan utama dan Rasulullah qudwah utama. Dan pada saya, pengamatan saudari perlu lebih mendalam lagi, apakah definisi binasa anda? Pada saya, segala solat hajat yang dipohon pada Allah, insyaAllah akan dimakbulkan.BUkankah Allah itu dekat dan Maha Mendengar? Dan saya melihat sekarang hasilnya, masyarakat semakin peduli dan ambil tahu, malahan kepincangan dan keburukan politik kotor Kerajaan semakin menyerlah..Media yang tidak bebas untuk berpendapat..Bukankah itu satu petunjuk kepada kita? Saya akui politik kotor itu ada diamalkan oleh dua-dua pihak. Dan saya tidak bersetuju dengan sikap pengikut yang melampau-lampau hingga hilang adab! Seharusnya kepimpinan perlu melihat secara lebih telus mengenai hal ini..

Rasuah?? Saya melihat sendiri bagaimana suburnya rasuah bukan sekadar di dalam politik, malahan bidang kerja lain juga.Siapa yang galakkan rasuah ni? Rasuah boleh datang dalam pelbagai cara, bukan sekadar menggunakan duit semata..

InsyaAllah saya cuba menjawab soalan cepumas anda dengan sebuah analogi dari filem Shaolin Soccer arahan Stephen Chow.

"Kami menafikan sekeras-kerasnya yang kami telah merasuah pengadil, penjaga garisan dan pihak pengurusan liga dalam perlawanan akhir menentang Team Shaolin. Kalau betul ada rasuah, macam mana Team Shaolin boleh menang 1-0?"

Saya tegaskan sekali lagi..saya amat merai perbedaan pendapat kita.. ^_^

Wallahualam bissawob~

ummiarissa said...

bersihkan segala-galanya,tangan yang kotor,pemikiran yang kotor,mulut yang kotor,agar generasi akan datang sentiasa bersih...bersihkan diri kamu sebelum
kamu dibersihkan..( wah!macam sedap je bunyinya)

iPai said...

harapnya semua mencapai kata sepakat ..

ainhany said...

salam,

Terimakasih tuanku..
BERSIH semakin BERSIH tanpa calar dan fitnah.
Rakyat sudah bijak
bukan abdi yg dipijak

Mrs.Yie said...

yg penting,hati kena di bersihkan dulu..hehe :)

Shafiq said...

Xminat Politik..
Tp Pantun Tu Menarik Kot..hihi

ukhti syikin said...

hehe.... sis pun doa selalu.. agar pemimpin zalim ni jatuh bergolek2..

actually.. mana2 pihak.. pasti ada buruknya.. kita ikut lah mana yang kite nak ikut yer tak... yang tenggelam ke.. timbul ke.. diri sendiri :)...


Anyway... sis tak suka anon.. haha.. der.. jangan sorok belakang anon.. kite nak luah pendapat berani la hadap :) ...


Suhana thumbs up :) ...

etuza said...

Salam azrai...angaplah apa saja yg kita lalui hari ini adalah mematangkan fikiran. Mana-mana yang ada kita syukuri ya..yang terbaik ialah kita jadi pemimpin untuk sekujur tubuh kita, dan pemimpin untuk keluarga kita anak-anak kita...damaikan jiwa dengan muhasabah..Insyaallah

Elie Lily said...

semoga dunia aman dan sejahtera.. :)

gunners fc said...

jumpe aku kat sane weiii!!!!9 july..im coming...

Anonymous said...

@suhana - thx 4 your reply. Mungkin perkataan 'binasa' 2 agak keras. Maksud sy 2 disingkirkan, tersingkir, terdedah jenayah yg mereka lakukan, terlondeh kain dan yg sewaktu dgnnya. Sy xdpt nak komen hujah berkenaan sholin soccer 2 sbb sy blm tgk lg cite 2 :) Tp sy tggu jawapan dari sesiapa pun kerana sy benar2 ingin tahu apa yg kalian perjuangkan. Jika kalian kata pilihanraya dan SPR kotor dan perlu dibersihkan, knp kalian kata demikian? Bukan ke 5 negeri dah dimenangi dan Kelantan dh berpuluh2 tahun dimiliki? So kotornya dimana? Jika kalian kata undi hantu, mati hidup semula, berdaftar dgn rumah sebesar reban ayam dan sebagainya, bukti kena dikedepankan dahulu. Mana blh kita bercakap dan menyebarkannya pada org ramai tanpa kt kemukakan dalil2nya. Tu blh jadi fitnah 2. Sy sedia menerima hujah kalian yg ada bukti.

Media tidak bebas? Bukan ke byk akhbar2 dan majalah pro pembangkang diluar 2? Bukan ke blog ni bebas? Tp yes sy setuju media perdana harus berikan ruang utk pihak 1 lg juga, bkn kerajaan sahaja.

Rasuah pun begitu. Kt xblh mengatakan pihak ni amalkan rasuah tanpa kt kemukakan apape utk backup dakwaan kita.

Maaf kalau sy terkasar dimana2 dan mengganggu di blog ni. Harap xde sapa2 yg terasa dan sy pun xterasa apape. Kt suma inginkan kebenaran. Offer sy masih open. Soalan tu straight forward dan jawapan pun straight je sebenarnya. Berdepan dgn kebenaran, or mengelat dgn rethorik yg mcm2..salam, thanks dan maaf pada tuan rumah.

Talk is cheap, let's walk the talk. Peace ;) - SYAZ

Nur Elyana said...

nice entery. :)

Lieyda said...

ce teka kenpa org rmai tkut sgt ngn perhimpunan bersih? haha

khairul said...

sokong Bersih !

^baju kurung^ said...

bersihkan mna2 yg kureng brsih.
ap slhnya dgr suar rkyat dlu...
kalau trus dprovok mgkn lain jdinya

Siti Arfah said...

Sapu slaluh . hehe

syafiqakarim said...

hmm. takot pun ada dgn phimpunan
bersih ni. hr tu tgk, mcm apa je KL
kabut. huhu. minat politik.tp
malas campur.

josrevalution said...

cha nak tnya,cha camne ble lulus ngan innity nie?....sbb syrat innity bukan main ketat lagi..sebulan pageview mesti 100000 n visits 20000..visits aku boleh tpi pageview tu yg aku x mampu..hehe..

Gua Tertidur said...

ahhh..ni orang bodoh je. menyusahkan negara je. nak memecah belahkan negara. sorry ye youguys semua. gua tak sokong perhimpunan ni. siapa yang kerja kat kl tu, and sertai BERSIH ni, pikir la. kalau benda ni dah teruk, kerajaan istihar darurat, korang pikir korang leh g kerja tak? hahaha..alamatnye gaji kene potong la der..haish..kerajaan mmg ade yg teruk.tp tu segelintir je. tp korang tau tak kerajaan dah subsidi korang macam2..contohnye minyak, kalau kerajaan tak subsidi, minyak tu harga die lebih kurang RM4 seliter. so korang bayangkan, hampir 70% kerajaan bayarkan untuk korang.korang just bayar 30% je. minyak dunia naik harga bro..kalau malaysia ni produce minyak, xpe. ni minyak pon import. pada yg sokong benda ni, korang ni bodoh la. cube la hidup normal. g kerja, balik kerja, cari duit lebih sket. nk kaya berniaga la. kerja makan gaji, tapi malas pastu nak gaji tinggi2. akal pemikiran tak tinggi mana pun. dok umah jaga family, mak bapak dah tak larat dah tu. jaga la makan pakai diorang. so renung2kn la. gua minta maaf kalau ade kecik kan hati sape2, tp korang nk tentang kerajaan atau korang nk bersama keluarga? sorry qamarguys, gua punya pandangan je.

p/s: sabtu ahad ni (9/7/2011) gua duduk rumah dengan family, makan sama2 dengan family dan jaga atuk gua. senang hati gua dekat dengan family.

Syafiqah Arina said...

saya setuju dengan tuntutan Bersih 2.0 .. alhamdulillah jika tiada munculnya golongan fanatik yg menghuruharakan keadaan .. alhamdulillah,.. jika tiada media luar yang menangkap kisah kekecohan itu, seterusnya menjatuhkan ekonomi negara di pasaran dunia, alhamdulillah...harap semuanya akan bejalan lancar tanpa negatif sides yg akan muncul disebalik tuntutan HEBAT itu...

FarzanaAhmad said...

terbaiklah, bro...
:D

shameel Iskandar said...

yg menghairankan, menteri dan mufti jadi bisu dan buta bila GAPS berarak bantah kerajaan selangor dlm isu kuil dgn bawa dan pijak kepala lembu. Tidakkah menteri dan mufti tahu, semua tu boleh mencetuskan rusuhan agama antara org islam dan hindu. lagi gila bila berahim lai mengistiharkn perang ke ats penganut kristian, mentri dan mufti habis jadi tuli.

Pastu, bila geng kimma buat demontrasi sampai tahap mencekik baju KM penang, media anggap org yg biadap itu sebagai wira. aneh negaraku ini

Gee said...

selagi keamanan negara masih terjaga...gud luck... (^_^)

Ibu Ya said...

Sori dik...tapi Ibu Ya x stuju....lalalallalala........

qamarguyz said...

alif haris:
dats rite br0..
walaupun kita selesa, namun ingat masih ramai rakyat Malaysia yang terseksa..
mangsa kezaliman ISA?

Anonymous:
OK..
hanya berminat nak sentuh soal memilih pemimpin..
benar tiap kita ada penilaian sendiri, tapi memilihlah dengan restu Ilahi..sandaran Yang Hakiki..
soal cabang banyak cara biarpun matlamat sama, tapi intailah pada akar dan dasarnya...
Islam itu satu, biarpun jalannya beribu dan berliku

qamarguyz said...

ctpayong:
InsyaAllah..
kami tidak berjuang demi kemenangan, hanya keredhaan..
selagi ada daya kami usaha, selagi ada jiwa kami berdoa..
lainnya kami hanya mampu berserah dan bertawakal

SuhaNa:
salam..
kebetulan pula, sama-sama kita menyentuh soal dasar sebagai pegangan yang utama..syukran sis =)
nak sentuh soal politik kotor, rasuah dan sebagainya memang jelas..bukan sahaja peringkat tertinggi negara, malah di peringkat IPT sendiri..sy pemainnya, sy nampak segalanya

qamarguyz said...

ummiarissa:
itulah yang dikatakan sebagai taubat.. =)
InsyaAllah sis, kita sama-sama membuka mata, minda dan jiwa..
mencari cahaya

iPai:
teringat kata pepatah..
'sepakat membawa berkat..'
hehE

qamarguyz said...

ainhany:
w'slm..
daulat Tuanku..
moga dipimpin petunjuk Tuhanku..
apapun yang bakal terjadi, semuanya sudah semakin jelas..
BERSIH di Malaysia, flotilla ke Gaza..segala cara dan usaha mereka kan cuba, agar tidak berjaya =)

Mrs.Yie:
itulah hakikatnya..
semuanya bermula dari dalam, penentu segala arah tujuan dalam perjuangan

qamarguyz said...

Shafiq:
tapi anda pun ahli politik!
tak perasan ke?
hehE ;)

ukhti syikin:
jatuh bergolek-golek?
kui3! kesian dia.. ;0
nyway jangan gaduh-gaduh kat sini, kita berdebat secara damai, dengan ilmu dan pengalaman..bukan emosi dan rasa semata

qamarguyz said...

etuza:
w'slm pakcik..
InsyaAllah, syukran atas pesannya..takkan lupa untuk bermuhasabah..
susah itu lumrah, payah itu penuh hikmah..pimpin-memimpin la sesama kita =)

Elie Lily:
ini bumi kita..
tanah air buat warisan anak bangsa

qamarguyz said...

gunners fc:
hahaAa..
cam la kenal..
pakai jersi arsenal ke nanti? ;0

Anonymous:
w'slm..
ser0nok juga sesekali berbincang berdebat di ruangan ini.. =)
tapi lagi seronok kalu dapat dating sama, lebih luas ruang dan peluang untuk kita berkongsi idea dan rahsia! hehE,,
bukan apa..mencoret kata tidak semudah berkata-kata, kadang-kala apa yang dikata lain yang disangka..so macam mana, bila nak date? ;0
nyway kalu nak sentuh pasal bukti mahupun saksi, da selalu dijaja ke sana ke mari..polis, mahkamah, spr dll..ada dokumen rasmi, siap memo sekali..tapi mereka yg berkuasa apa peduli? helah ke kanan ke kiri..
BERSIH bukan kerja kami para kuli, tapi perjuangan YB, cendekiawan, sasterawan, agamawan, lawyer, pr0f dan ramai lagi..mereka ini tidak akan bercakap tanpa bukti

qamarguyz said...

Nur Elyana:
thanz sis..
sokong BERSIH tak?
hehe ;)

Lieyda:
biase la orang Melayu..
bila dah selalu dimomokkan..
nampak kuning macam nampak hantu! ;0

qamarguyz said...

khairul:
Sabtu ni hari kuning..
duk umah pun pakai kuning =)

^baju kurung^:
dunia kini dunia politik..
apa pun hendak main politik..
provokasi salah satu strategi..
sama-sama kita hayati dan ambil peduli

qamarguyz said...

Siti Arfah:
rajinnya dia =)
takpe..tunggu PRU akan datang

syafiqakarim:
meriah la KL kan..
LRT penuh, mall penuh, warung penuh..untung besar la para peniaga! =)
yang rugi bila FRU duk sembur asap, pukul belantan pecah sana sini..adeiii..
kabut jadinya!

qamarguyz said...

josrevalution:
cha?
ingat kat awek sebelah ke ni..hehe ;0
nyway syarat innity memang ketat..
juz try la..
kalu rasa-rasa da dekat nak sampai tu try je mohon..rasanya sy dl pun tak betul-betul dapat cecah syarat tu k0t

Gua Tertidur:
hehE..
suka betul baca k0men panjang-panjang nie..thanz guyz for sharing =) erkk..pasal minyak? PETRONAS tu produce minyak la kan?
nyway jangan tertidur lg br0, ayuh wakeup!

qamarguyz said...

Syafiqah Arina:
itulah yang kami harapkan..
jika tiada provokasi, jika himpunan kami polis bantu sekali..
semuanya akan aman dan tiada apa yang nak ditakutkan..
apa bahayanya kami nak jalan-jalan, sorak-sorak tak sampai dua jam?

FarzanaAhmad:
thanz sis..
ingat pakai kuning dis saturday =)

qamarguyz said...

shameel Iskandar:
aneh sekali.. =)
tapi yer la, bila semunya di bawah pengaruh yang berkuasa..inilah bencananya..
kehancuran itu bukan saja saat mereka rebah semua, tapi saat kita terus terseksa dan terhina..

Gee:
thanz atas doanya =)

Ibu Ya:
ehkk..
ibu nyanyi ke apa tu?
hehe..nyway thanz atas pandangannya ;)

Anonymous said...

"nyway kalu nak sentuh pasal bukti mahupun saksi, da
selalu dijaja ke sana ke mari..polis, mahkamah, spr dll..ada dokumen rasmi, siap memo sekali..tapi
mereka yg berkuasa apa peduli? helah ke kanan ke
kiri..
BERSIH bukan kerja kami para kuli, tapi perjuangan
YB, cendekiawan, sasterawan, agamawan, lawyer,
pr0f dan ramai lagi..mereka ini tidak akan bercakap tanpa bukti"

Salam bro, nice quote :) but once again soalan saya 'anda ada bukti utk diketengahkan kepada sy yg kureng membaca dan mudah dimomokkan ni? ;) Dalam kt memperkatakan ramai org mudah dimomokkan, kalian semua sedar atau tidak kami yg tidak bersetuju berpendapat kalian yg sebenarnya mudah dimomokkan oleh individu tertentu. Ketepikan prof, agamawan, etc 2 dulu. Sekarang ini anda membangkitkan isu ini di blog anda yg dibaca beribu2 org. Anda xblh berkata2 tanpa bukti ditunjukkan pd kami. Itu fitnah 2. Sesiapa pun blh berkata2, xkira dia prof atau cendekiawan skalipun. Buktinya mana? Jgn kata hanya sudah dibawa kepada yg berkuasa. Tunjuk pada rakyat sekali. Anyway, kt pun tahu bukti blh direka2 kan. Seperti dakwaan kerajaan mereka2 bermcm2 bukti ;). Backup ur claims bro.

Anonymous said...

"mencoret kata tidak semudah berkata-
kata"

Another nice quote ;) but i disagree. Talk is cheap kan, kan? So walk the talk. Anda bangkitkan isu ini diblog anda. Kalau dating dgn sy, then hanya sy sorang je yg dpt dgr penjelasan anda. Tp skrg ni ramai yg dh baca and suma org deserve to know hujah anda.

Siapa tahu kenapa mufti kt berdiam diri dlm beberapa hal, tp sy melihat ulama2 pembangkang pun berdiam diri dlm byk hal juga. So that argument goes both ways. Sy pelik kenapa si Mat Sabu yg dulu begitu lantang menggelar DSAI dgn gelaran yg begitu keji skrg ni duduk sblh beliau sambil bertepuk tampar. So itu soalan cepumas sy yg kedua. Ada sapa2 blh jawab kenapa?
C'mon guys, berhenti mengelat dan berikan jawapan yg straight forward. Soalan yg mudah, jawapan pun mudah. Anda semua perjuangkan sesuatu tapi anda tak mampu menjawab soalan pertama sy. So apa bukti kekotoran itu sdgkan keputusan pilihanraya lps lbh membuktikan spr sdh bersih. Berani kerana benar.

P.S Just becoz org xbersetuju bkn bermakna kami ni dungu dan kurang membaca. Kenyataan sebegitu berbaur riak. Apa kata kt muhasabah diri? Dan sy anonymous kerana sy mmg tiada sbrg online profile. Facebook pun gua xdak. Anyway lbh baiklah sy komen sbg anon yg ada hujah yg dibangkitkan dpd menyalak sepatah dua sbg registered commenter. Sy bkn cari populariti pun. Xsuka tu satu perasaan yg blh menghala ke kedua2 arah, xbegitu? ;) Btw, sy xdating dgn bukan mahram, so dun notty2 ek..:)

Offer sy msh open, walk the talk guys..Peace! SYAZr nice quote ;) but i disagree. Talk is cheap kan, kan? So walk the talk. Anda bangkitkan isu ini diblog anda. Kalau dating dgn sy, then hanya sy sorang je yg dpt dgr penjelasan anda. Tp skrg ni ramai yg dh baca and suma org deserve to know hujah anda.

Siapa tahu kenapa mufti kt berdiam diri dlm beberapa hal, tp sy melihat ulama2 pembangkang pun berdiam diri dlm byk hal juga. So that argument goes both ways. Sy pelik kenapa si Mat Sabu yg dulu begitu lantang menggelar DSAI dgn gelaran yg begitu keji skrg ni duduk sblh beliau sambil bertepuk tampar. So itu soalan cepumas sy yg kedua. Ada sapa2 blh jawab kenapa?
C'mon guys, berhenti mengelat dan berikan jawapan yg straight forward. Soalan yg mudah, jawapan pun mudah. Anda semua perjuangkan sesuatu tapi anda tak mampu menjawab soalan pertama sy. So apa bukti kekotoran itu sdgkan keputusan pilihanraya lps lbh membuktikan spr sdh bersih. Berani kerana benar.

P.S Just becoz org xbersetuju bkn bermakna kami ni dungu dan kurang membaca. Kenyataan sebegitu berbaur riak. Apa kata kt muhasabah diri? Dan sy anonymous kerana sy mmg tiada sbrg online profile. Facebook pun gua xdak. Anyway lbh baiklah sy komen sbg anon yg ada hujah yg dibangkitkan dpd menyalak sepatah dua sbg registered commenter. Sy bkn cari populariti pun. Xsuka tu satu perasaan yg blh menghala ke kedua2 arah, xbegitu? ;) Btw, sy xdating dgn bukan mahram, so dun notty2 ek..:)

Offer sy msh open, walk the talk guys..Peace! SYAZ

athirah said...

kenapa bangsa Melayu je yang bersungguh - sungguh dalam bersih .

Mana kaum CINA ?? Adakah menjadi penonton di TV .


ps : jadikan sejarah sebagai panduan . Bangsa Melayu akan kuat jika bersatu . Semoga Allah memberikan petunjuk kebenaran buat kita .

nadia fatihah said...

tuntut keadilan!

Wilayah Sepet Kuku said...

Kami memang PEWARIS ZAMAN...tapi bukan penuntut keadilan dengan cara PERHIMPUNAN yang bisa menjejaskan KETENTERAMAN AWAM, menjelikkan pandangan DUNIA, menjejaskan BANGSA itu sendiri, kalau kita berhimpun secara AMAN tidak mengapa, tapi bisakah ANAK-ANAK MUDA yang sok TERIAK PENEGAK BANGSA, menahan AMARAH sebagaimana menglungsur kata-kata KAMI BUKAN NAK TUMBANGKAN KERAJAAN...jangan kita sesama TERGADAI BANGSA, yang lain pula senyum SAMPAI TELINGA..

*ambil yg jernih...bkn yang jelik*

peaCE :)

el said...

menyusahkan rakyat
dok dendiam x boleh ke
aman skit...kaco bilau
haiiiiiiiiiiiiii politik2

Gua Tertidur said...

gua tak sokong la bende macam ni..celaka betul orang yg anjurkan bende ni..celaka punye keling. keling tu dah la rapat dengan yahudi. yahudi nak take over malaysia la. wake up la youguys. bangkang perhimpunan ni. korang tau tak ade satu perkampungan cina ni, satu kampung dah ready senapang. sebab tu kerajaan akan buat sekatan jalan raya. ty kepada polis2. rosak dah bangsa melayu ni. semua dah buta. pergi sokong bende yang korang sendiri tak tahu ape agenda die. keling yang anjurkan ni nk porak peranda kan melayu. nnt bile kite gaduh sesama kite, cine bukit tu keluar tembak je korang semua. bodoh piang BERSIH ni. terang2 dah nampak ape agenda keling celaka tu. gua ni jahat2 jgk, tapi masih boleh nampak.

p/s: ape pndangan qamarguys?

Anonymous said...

assalamualaikum...
nak tanya ...
kalau menyusahkan orang tu berdosa atau tidak?
bagi saya perhimpunan ni menyusahkan ribuan orang ...mereka yang ingin mencari rezeki...
mereka yang ingin meluangkan masa bersama keluarga...

ade yang mengatakan pihak polis dan pihak berkuasa tutup jalan so that rakyat akan berpandangan bahawa semua masalah berpunca drpd perhimpunan bersih ni tapi niat pihak polis dan pihak berkuasa hanya mahu melindungi orang awam...jaga keamanan negara...


setakat ni saya masih tak dapat jawapan yang memuaskan bagi soalan anonymous-syaz
saya setuju dengan pandangan anonymous-syaz


nak tuntut keadilan tapi mengumpul dosa dengan menyusahkan orang..camne tu?

bersyukurlah negara kita masih aman
janganlah gilakan kuasa sanggup gadai maruah bangsa dan negara

buka mata luas-luas
jangan salah depan mata buat2 tak nampak....


saya tidak menyokong mana2 pihak
tetapi berfikirlah
tolong...
bayangkan jika sistem pentadbiran negara berubah
banyak benda tertangguh
even kemasukan budak2 U bulan 9 ni pun boleh tertangguh

ada otak guna...


entahlah
bagi saya
pihak kerajaan sepatutnya mengambil tindakan
pecat sesiapa kakitangan kerajaan yang menyertai perhimpunan tersebut


ye lah...nak tentang kerajaan tp kerja still under kerajaan
carilah kerja swasta
masih ramai yang boleh isi tempat anda...tak perlu menjadi gunting dalam selimut

senang bukan...
cakaplah nak tuntut keadilan atau ape sahaja...

even kalau saya berada di pihak yang tidak menyokong kerajaan...
saya akan bekerja di sektor swasta...
ia maruah..
dan saya tak mahu jadi gunting dalam lipatan
itu baru perjuangan sejati


semua kena terima hakikat manusia dijadikan Allah tidak sempurna sifatnya...


mana2 pemimpin yang memimpin negara...
mesti ade kebaikan dan kelemahan yang dilakukan sepanjang proses mentadbir negara


jangan berangan kalau anda melantik pemimpin yang baru...
pemimpin itu mentadbir negara dengan sempurna
sbb pasti ade cacatnya...
sbb manusia tak sempurna...
itu realiti...


tak perlu gaduh melayu sama melayu
jangan ikut kepala sendiri

fikir generasi muda akan datang


satu sahaja...ini negara Malaysia negara kita...
yang dahulunya diduduki majoriti masyarakat Melayu...

fikir...mungkin bangsa lain tgh gelakkan kita...


-lia-

qamarguyz said...

athirah:
c0z bangsa Cina lebih cerdik berpolitik =)
mereka tak kekal pada yang satu, tapi melihat menilai dan menukar bila perlu..Melayu?
masih setia umpama Tuah si penikam

nadia fatihah:
InsyaAllah..
zaman telah berlalu, kita tahu ada penjajahan ekonomi ada kebejatan teknologi..begitulah juga dengan erti kezaliman..
halus sekali..bukankah zalim itu lawan pada keadilan..
apa itu adil?
tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya =)

qamarguyz said...

Wilayah Sepet Kuku:
sis ada pengalaman turun himpunan?
selalu pergi dengar ceramah politik? =) jangan berprasangka..
cuma satu sy pinta..cuba polis dan kerajaan jadi betul-betul maju hati dan minda..lihat bagaimana himpunan dan bantahan rakyat di negara-negara maju..selagi peluang sebegini tidak diberikan, bagaimana kami hendak buktikan? segala yang ditonton cuma lakonan, apalagi dengan provokasi tanpa mengira sempadan

el:
kami memang nak duk berhimpun diam-diam..yang duk bising-bising tu pihak sebelah sana jew =)

qamarguyz said...

Gua Tertidur:
qamarguyz membaca sambil tersenyum lagi =) bukan apa..sebagai student politik dan undang-undang yang selalu memerhati dan membuat kajian, saya da biasa mendengar pandangan-pandangan sebegini..sedikit rasis..selalu menyebut tentang mempertahankan kemerdekaan, tapi da 60 tahun merdeka pun masih ada kebencian sesama bangsa..Tahniah 1MALAYSIA

Anonymous:
Setelah berbincang dengan beberapa orang rakan seperjuangan, kami membuat keputusan untuk tidak lagi melayan..s0ry guys =)
kalu hendakkan bukti, cuba la geledah lagi..macam-macam sumber boleh dicari..laman ini bukan hanya berfokus pada isu politik, s0 tak boleh pamerkan bukti tiap-tiap hari..cuma memberi kesimpulan atas apa yang telah ditemui

Anonymous said...

Haha..mengelattt...I rest my caselah bro. Bro, anda membangkitkan isu, anda yg perlu kemukakan bukti, bkn sy yg perlu mencari. Ini konsep yg sgt2 basic ni. Xkan sy nk kena jelaskan panjang lebar kot tentang konsep ni. Anda pendakwaraya di mahkamah, pasukan pembelaan carikan bukti utk anda? Sy ada info sy sdri. Cuma sy ingin dgr pendirian anda. Jgn terlalu yakin anda benar kerana ia blh menimbulkan perasaan riak! Its one thing bila kt mencoret kata2 n mereka berteriak 'Ya setuju', 'aku sokong', 'good luck', 'all the best', 'keadilan hak kita', dll..but its a different thing bila ada yg memetik dan mengupas hujah anda satu persatu minta penjelasan bukan? Jgn juga fikir sbg student politik dan undang2, anda tahu semuanya, lebih dpd kami. Fahamlah btl2 apa itu fitnah..in the end yg benar tetap akan teguh berdiri, dan yg salah akan terlondeh lg segalanya, walau byk mana dan ramai mana skalipun yg berdemo. Ramai lg yg dok rumah je bro..sy gi kenduri kahwin di s.alam pkai kurung merah. Tgk2 gak ada x baju kuning bersih di jalanan ingat nak kenyit2 mata kat sorang dua kasi depa nervous sket ;) Tapi xdelah plak, line clear je.

Anda xmampu jawab soalan yg amat mudah. Sampai perlu berbincang dgn rakan2? Siapa mereka 2? Lawyer, prof, agamawan? Bro, sifat manusia ni kan, bila mereka lepak2 bersama mereka byk berckp, betul? Dlm Islam pun kata bila dah terlalu byk berckp, jadi mengumpat dan in the end yg xbetul pun jadi betul bila msg2 dh berhahaha bertepuk tampar. Berani kerana benar, takut kerana salah bro. Sy kecewa dgn respond anda, bakal lawyer/politician generasi baru? Mcmana nak menjawab yg lbh susah esk ni? Tapi memang dijangka pun. Jawapan anda yg bukan jawapan itu sudah ckp memberi jawapan buat sy. Perjuangan anda pada sy adalah kosong! Ada berpuluh lg soalan cepumas sbnrnya ;) but i wont waste my time dgn sesuatu yg xberfaedah. Sy benar2 berdoa, kt suma ditunjukkan kebenaran yg sebenarnya.

P.S Sy tahu blog anda berkisar apa, bkn politik rencah utama. Tp bila anda tampil dgn isu politik, pastikanlah anda bersedia. Pstt..dating tu haram, tau kan, sbg pendukung pemerintahan islam? Peace to all :D - SYAZleen Ramli, Kajang Selangor.

amir aizat said...

saya setuju!

qamarguyz said...

Anonymous:
http://www.imamudasyraf.com/v1/?p=436

cukup link ini sebagai panduan sementara..keharusan berdemonstrasi..sesuai dengan entry..
kalu nak debat politik jumpa lain kali,,nyway thanz atas kesudian berkongsi pandangan mahupun kritikan seterusnya meningkatkan lagi trafik & pageview laman ini..TQ =)

amir aizat:
apa yang hang setuju nie? =)

Anonymous said...

Den tak peduli den nak jugo undi pakai dakwat kat jari..loteh den dengan pangkah pakai pensel..tak up to date orang dah zaman it...

Night Walker said...

smart bro.... kita perjuangkan pilihan raya yang adil demi menegakkan islam bro..