Wednesday, June 29, 2011

Wordless Wednesday...1

97 comments:

Wanie said...

dalam kes ni, kalau takde saksi boleh ke gune bahan bukti?huhu
tp pak polisi ni macam nak amik kesempatan je..nak tengok la tu..

cik_sna said...

bukan ni ke komik kat paper yang kontroversi sebab mempersendakan agama?? sampai nak tubuhkan sekretariat bagai

She's Gee said...

Setinggi mana teknologi yang digunakan sekalipun, dalam membuktikan sesuatu kes, ia perlulah merujuk dan tertakluk kepada prinsip-prinsip Islam. (Dr. Siti Zubaidah Ismail, 2011)

Dalam erti kata lain, apa yang cuba disampaikan ialah, dalam Islam untuk membuktikan sama ada perlakuan itu benar-benar dilakukan oleh si tertuduh, maka syarat empat orang saksi yang nampak betul-betul dengan mata kepala mereka sendiri haruslah diutamakan.

Jika teknologi yang merakamkan perbuatan tersebut hanyalah secara samar-samar sahaja maka ia masih tidak cukup kuat sebenarnya untuk mensabitkan kesalahan zina. Ia hanya boleh digunakan sebagai keterangan namun bukan sebagai pembuktian.

(Hanya sebagai keterangan BUKAN PEMBUKTIAN)

Walau bagaimanapun, jika tiada keraguan, si pelaku boleh dikenakan dengan hukuman ta’zir utk masa kini.

btw, pelik ngan katon ni. takkan la tgh kena rogol sempat lagi nak rakam..

wordless? SPEECHLESS... hahaha.. ^^

http://shesgee.blogspot.com/2011/05/fikir-banyak-kali.html

auny aizie said...

heshhh

macam-macam hal :)

She's Gee said...

oh lupe, hai cik_sna..
assalamualaikum tuan belog.. ^^

F.U.Z.Z.Y said...

saya pun baru join WW nih.
jum tgk : WW#1

btw,ni komik banyak kontroversi la.

s a r said...

assalamualaikum.

kredit to cek she's gee :D

~ehehe, boleh pulak rakam2 erk.

whateverlah. yang penting, terima je ler at world here after.

pelbagai kepincangan berlaku dalam dunia sekarang ni. Satu2 Allah turunkan kepada kita. even kita tak buat salah sekalipun, kita sama turut terima tempiasnya.

maaf, membebel pulak. :D

salam ziarah :)

apik pehe said...

aihhh..apik tak tahu nk cakap ape..hehehe

saya bukan tomato said...

hehehe mmg pelik kate kena rogol tpi sempat plak rakam . -..-''

lilypelangi said...

cmne la ley sempat rakam time kena rogol .pelik tu ..

Pojiekyra said...

mcm2 hal

el said...

hahahaha
dasar polis gatai xde akai

MaMa AiNi said...

mcm2 kisah tentang kes rogol ini..yg mana satu blh diterima pakai masa skrg ni?..mama suka ngan entry qamar ni..he2x...

amir aizat said...

haha mcm2 ceghite lah meke nih,haha

Aida Omar said...

wow!! ajaib sedang dirogol pun boleh rakam..cayalah!!

rakaman boleh jugak jadi bukti tp mcm mana pun mesti kena guna saksi baru bole pakai..sbb rakaman pun leyh edit..hihi

etuza said...

asalam..apa saja boleh jadi bahan joke. hanya nak pesan marilah bersama mendalami iman dan taqwa..insyaallah allah selamatkan kita ya..

sHi Ma said...

komik kontrovesi nie...

missgee said...

sesuatu kat komik nie..
Agak kurang ilmu untuk
komen panjang..
Takut tersalah komen..

Eye_nee said...

As-Salam Roy..

Pertuduhan Zina...sgt berat ni...dan jika tidak dapat megemukakan 4 saksi sahih yakni saksi yg trdiri dari
1)Islam
2)Adil..Yakni saksi ini juga sewajarnya tidak melakukan dosa-dosa besar dan berterusan melakukan dosa2 kecil
3)lelaki...Perempuan tidak dibenarkan menajadi saksi bg kes zina dan liwat..
4)ke 4 saksi mesti terlibat secara serentak dlm menyaksikan penzinaan yg dilakukan..

Ini yg diajarkan sewaktu bersekolah dahulu...secara basicnya sahaja..yg selebihnya rujuk kepada Ahli bijak pandai dalam Ugama...

Wallahualam....Yab Baik itu dari Allah..buruk itu dari akk jua adanya...

tieha ismail said...

ye dop tu kene rogol...ke atas kerelaan sndri..sempat rakam plak tuh..

eddie said...

aku pon xpandai sgt bab2 agama nie...tapi berdasarkan komik nie...pelukis/penulis komik nie seperti merendahkan cara penghakiman islam...xpasti samaada beliau adalah orang islam atau non-muslim...tetapi setahu aku undang2 islam adalah yang paling adil...

syieda_joy said...

setuju ngn eddie.. :)

cik aisha said...

xkan la tok penghulu tu sanggup nk ckp macam tu.adoi something wrong somewhere ni org yg melukis kartun ni...

fairus said...

dah jadi kontroversi ni dulu...

Lalalilillulu said...

ahaha...de gak kew camnih....

ABU said...

sungguh tak patut..

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock said...

dalam islam dalam menentukan hukuman adalah Al adalah ...iaitu keadilan ...tapi aku xberapa suka kalu hukum di jadikan sebagai bahan sendaan walpun kdg2 niat tu baik :) peace

meowwmania said...

jadik kontrobersi kartun nih...

nadzli azlan said...

ada jugak kartun mcm ni !



singgah + follow + komen :)

apeXogamY said...

haha, mcm tak bape nak wordless je..

M Fizan said...

haha..dengan video pun direka..mana boleh jadi bukti

eclipsesweet said...

^_^

cik sakdi said...

aik, kene rogol siap rakam2 segale. haha

♥Aien Najwa♥ said...

hahaha..ini mcm isu politik nie..kikikiki..

teciq said...

dunia sekarang~
begitu lah

etuza said...

Nak tanya apa perlu saya buat ruang ulasan di laman pkcik tak boleh terbitan ulasan kawan2. Boleh bantu apa nak buat ya..tq

Fathiah Hamim said...

ermm zaman sekarang teknologi is one of the best way to find justice.

APAN said...

media yg semakin mempermainkan agama skang ni...

buat rabu tanpa kata2 gak ke bro. senang la hari rabu...haha...

hana nabihah said...

aik ! pihak polis,..kemain lagi..tp kne rogol kan..huuu..smpat lak pmpuan tu rakam..

ArulchelseA said...

bgus la ramai yg komen membantah..aku tk nak ckp lebih2 kang abis lak klua kang... kih kih kih..

meloyaaaaaaaaaaaaa bongok..

nurAMALLINA said...

Persenda agama.

shida'R said...

interesting (15)

Terbelog said...

berbeza btl

^baju kurung^ said...

taktau.no komen.credit to She's Gee

caliph shuriken said...

speechless, huh...

Umi Asura Sanusi said...

macam2 hal la

mrs.asrafovic said...

zaman skrang yg ader encik polis 2 dgune pkai~~

adeuhhh~~

dunia2...:)

cikida said...

wuishh...bezaaa..

alif haris said...

jadi cmne eh ?? alat teknologi boleh jadi bahan bukti tak ??

ini kartun time isu anwar kene tuduh buat seks tu kan

tia @ Ini Kisah Tia said...

benda ni boleh mengelirukan orang . mereka akan mula berfikir sesuatu ..

nur ain said...

okay saya faham ;)

AZTIQAH said...

aaaaa no komen

shedameor said...

ni karton yang mencetuskan kontroversi tuu. ape jadi ea dengan kartunis tuu ?

iPai said...

a ah laa.. penah kontroversi katun ni .. n terima kasih pada she gee .. dah dapat info baru di situ ..

qamarguyz said...

Wanie:
polis ambil kesempatan?
bahaya tu ;0
huhu..bahan bukti hanya sebagai sumber keterangan, hanya saksi dan ikrar bukti utama

cik_sna:
yurp..utusan..
isu agama dan bangsa jadi mainan..
padanlah makin tak laku

qamarguyz said...

She's Gee:
sis ni lawyer ke law student?
hehe..keterangan yang bagus..TQ =)
nyway betul la tu..
dalam kes zina tanpa saksi cam ni tak ley dihukum hudud, takzir maybe laa..ikut keterangan..
beban pembuktian pada mangsa kan

auny aizie:
dunia akhir zaman..
bila kurang insan berilmu dan beriman

qamarguyz said...

She's Gee:
w'slm..
ingatkan sis tuan blog ni td..hehe ;)

F.U.Z.Z.Y:
hahaAa..
tak da idea sangat kan..
tempek je pic sekeping ;0

qamarguyz said...

s a r:
w'slm..
takpe..ziarah dan membebel la selalu yer..tuan umah suka mendengarnya =)

apik pehe:
kalu tak tahu diam..
itu lebih baik =)
kan apik

qamarguyz said...

saya bukan tomato:
mula-mula suka sama suka..
p rakam..
da bergaduh cakap la rogol pulak..
p hantar rep0rt =)

lilypelangi:
kalu betul2 kena rogol..
memang pelik bin ajaib la kan =)

qamarguyz said...

Pojiekyra:
hal macam-macam =)

el:
hahaAa..
polis Malaysia

qamarguyz said...

MaMa AiNi:
terima kasih mama =)
hehe..kartun cil0k dr utusan ni..
sebagai muslim wajiblah kita meyakini perundangan Islam sebagai yang terbaik dan utama

amir aizat:
da jadi bahan lawak seantero dunia ;0

qamarguyz said...

Aida Omar:
juz sebagai bukti keterangan..
huhu..betul2..
bukan saja boleh edit, menyamar pun boleh..zaman moden la katakan

etuza:
w'slm..
syukran yer pakcik atas pesanan buat kita semua..semoga tidak alpa dan leka =)

qamarguyz said...

sHi Ma:
panas..hangat!

missgee:
hehe..
bagus la..
duk diam-diam taw ;)

qamarguyz said...

Eye_nee:
w'slm kak..
terima kasih yer atas perkongsian..
refresh balik ilmu perundangan yang ada..hehe..
maklum la..da bertukar bidang ni, ingat-ingat lupa jadinya =)

tieha ismail:
entah la..
tanya pada mereka yang berpengalaman =)

qamarguyz said...

eddie:
agreed with u br0..
kalu non-muslim maybe boleh dimaafkan, tapi ni cam keje sesama muslim je..sekeliling pekerja utusan, editor utusan pun muslim juga..
apa motif memperlekehkan perundangan Islam?

syieda_joy:
bagus laa..
buka mata buka minda =)
kalu tak nak dan tak mampu laksanakan sekalipun jangan pula dibuang dan dicerca..
itu arahan Tuhan!

qamarguyz said...

cik aisha:
mental ke hati yang pr0blem tu agaknya? hmM..

fairus:
terbit balik..
kalu masih ada yang tak tahu

qamarguyz said...

Lalalilillulu:
Malaysia tanah airku..
takda apa yang mustahil =)

ABU:
bawak mengucap banyak-banyak..

qamarguyz said...

hatikubaik-mohdhazlan Dreadlock:
hmM..betul la tu..
keje orang takda keje la ni..
huhu

meowwmania:
lama tak nampak sis..
meEow meoo0w ;0

qamarguyz said...

nadzli azlan:
ada la tu br0..
kartun utusan..
hehE

apeXogamY:
hehe..takpe..
asal ada manfaat untuk didebatkan =)

qamarguyz said...

M Fizan:
jelas dan terang..
nak suluh apa lagi kan =)

eclipsesweet:
senyum jew dia ek ;)

qamarguyz said...

cik sakdi:
wajib la rakam..
bukti penting tu!
hahaAa ;0

♥Aien Najwa♥:
bukan sekadar politik..
bahkan yang lebih utma ini penghinaan terhadap agama..
kena sedar tu..
Quran kita nampak, bila dibakar kita marah..Muhammad kita kenal, bila dihina kita barang..tapi hukum Islam ni tak ramai yang tahu, bila diperlekeh sunyi sepi

qamarguyz said...

teciq:
dunia akhir zaman =)

etuza:
saya da explain kat laman k0men pakcik..
kalu bermasalah lagi gthu yer

qamarguyz said...

Fathiah Hamim:
tapi ingat..
teknologi juga boleh dipergunakan untuk membenarkan kezaliman!

APAN:
hahaAa..
saja je br0..
takda modal

qamarguyz said...

hana nabihah:
kartun penuh makna..
hayati dan insafi =)

ArulchelseA:
hahaAaa..
baru kuar satu ayat da buat ak gelak gulink-gulink..
dahsyat jugak hang ni ;0

qamarguyz said...

nurAMALLINA:
ayuh kita pertahankannya..
tunjukkan sokongan, orang muda pewaris bangsa dan agama

shida'R:
ehkk..
nombor apa tu sis? =)

qamarguyz said...

Terbelog:
berbeza..
memang berbeza ;)

^baju kurung^:
takpe..
datang membaca pun jadi la =)

qamarguyz said...

caliph shuriken:
maybe..
itu lebih tepat k0t =)

Umi Asura Sanusi:
jangan sekadar mengeluh..
Ayuhh!

qamarguyz said...

mrs.asrafovic:
susah laa..
polis dibeli..hakim dibeli..
SPR diperkuda..
adeii! mana lagi rakyat nak mengadu?..
Agong? Ayuhhh! menuju ke sana

cikida:
mana kaca mana permata?

qamarguyz said...

alif haris:
a'ah..
isu video lucah la nie..
rujuk komen-komen terdahulu =)

tia @ Ini Kisah Tia:
berfikir dan bertanya..
moga ditemui kebenaran =)

qamarguyz said...

nur ain:
bagus laa =)

AZTIQAH:
wahH..
cam artis pulak ;0

qamarguyz said...

shedameor:
hehe..
kartunis tu kabel besar punye..
payah nak kena apa-apa ;0

iPai:
bagus-bagus..
itulah gunanya blog =)
cari ilmu baru

a r i l said...

hahaha..ni da lain da ni..huhu

Abang Long said...

Salam...kes rogol dan zina ada perbezaan...satu dgn paksaan dan satu lg kedua-duanya rela. Mungkin pelukis takde niat utk mempersenda hukum agama tetapi sekadar ingin membuka minda pembaca. Kalau kes zina dlm Islam hukumnya sebatan 100 kali bagi yg belum berkahwin manakala hukum mati bagi yg telah berkahwin, oleh itu, sudah semestinya segala aspek bukti dan saksi amat diperlukan jika hukum hudud hendak dijalankan. Manakala, hukum ciptaan manusia terlalu ringan sebab itu bahan bukti atau saksi juga tidak seberat kehendak Islam. Bagi kesalahan rogol, si mangsa jadi orang yg teraniaya dan kita tahu kemujaraban doa orang yg demikian. Mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...

Post terkini Berlagak Berani

abbey~ said...

huh... memang keliru~

She's Gee said...

tuan belog:
gee bukan lawyer, bukan jgk student lawyer.. lawyer tu ape? x kenal x kenal.. hohoho..^^
mane ade.. gee cume nak bagi salam je memula. cume mukadimah gee tu je yg panjang berjela jela jela... hehe.. =)

Bersama Yeop said...

kat dalam youtube banyak gak video kena rogol kena..yang menyaksikan pun ramai..layak jadi saksi ka yg menyaksikan tu. Doa orng yg teraniaya itu makbul.

sofia kamal said...

hahah ,, very funny la .. but ,, your blog very nice .. saye suke la .. salam

Mr iz said...

he he he he.... pikir jap... nak ke tak nak..tak tgk rugi la pulak..he he he

~NajiLaA~ said...

tok penghulu tu guna konsep zmn dulu.beza dgn polis. :P

Nur Hani said...

ada rakam ? pergh, tu sengaja ke x tu ? =.="

PenDekAr LauT said...

Boleh ke org kene rogol dapat 4 saksi??

Kalau dah kene rogol takde saksi kira terlepaslah pesalah tu ekk???

Adakah dlm menegakkan kebenaran teknologi moden x boleh dijadikan sbg bukti??

qamarguyz said...

a r i l:
apa yG lain br0? =)

Abang Long:
w'slm..
terima kasih atas perkongsian..
memang ada bezanya zina dan rogol, juga ada bezanya perundangan Islam dan perundangan sivil..
selagi hudud belum terlaksana, hukumannya tentu tidak sama setimpal..

qamarguyz said...

abbey~:
cari ilmu..
moga tidak lagi keliru dan dikelirukan oleh si pengeliru..amacam?? ;0

She's Gee:
hehE..wahH gee..baru mukadimah ke?
kalu da masuk isi cam ner la agaknya kan ;)
nyway bagus la sis tahu semua tu..sama-sama kita mendalami ilmu, bukan hanya fokus pada yang satu

qamarguyz said...

Bersama Yeop:
kes rogol berjemaah?
saksi atau j0in sekaki?
atau mungkin subahat sekali?
kalu jenis yang macam ini bukannya saksi, tapi perlu dituduh sekali =)

sofia kamal:
w'slm..
terima kasih..
singgah-singgah la membaca selalu di sini..boleh bergelak ketawa sekali ;)

qamarguyz said...

Mr iz:
monolog sapa tu?
encik polis yer..
hehE

~NajiLaA~:
hehe..
bukan konsep zaman dulu, tapi perundangan Islam dari Dia yang satu..fleksibel tiap masa dan ketika =)

qamarguyz said...

Nur Hani:
dipaksa dalam rela kot?
huhu..

PenDekAr LauT:
1.mungkin boleh..tidak mustahil

2.mungkin lepas..hukuman Islam amat berat, kerna itu cara penyabitannya juga amat sukar..tapi tidak bermakna jika tiada bukti sabitan yang jelas pesalah boleh terlepas begitu saja..mungkin tidak dapat dihukum hudud, tapi bukti keterangan yang ada boleh memberi kuasa kepada pihak berkuasa untuk menjatuhkan hukuman takzir..seperti denda dan penjara..jelas?

3.teknologi moden boleh digunakan sebagai bukti keterangan, bukan bukti sabitan..

Gua Tertidur said...

terbaik bro! kah kah kah!