Monday, May 24, 2010

Mutiara Hikmah 16



Tiada dunia melainkan dengan agama
Bukanlah agama selain akhlak terutama
Tipu & belit menempa tempat di neraka
Itulah sifat nifaq yang membawa hampa
(Abul Atahiyah)


Kulihat pengejar dunia meskipun lanjut usianya
Mengumpul mata benda dengan megah & gembiranya
Penaka pembina bangunan tersergam kemegahannya
Selesai bangunan runtuh pula sudahnya…




Telah datang seorang lelaki kepada Rasulullah s.a.w. seraya berkata:
“Ya Rasulullah, tunjukkanlah aku suatu amalan yang jika aku kerjakannya,
nescaya aku dicintai Allah dan disukai orang ramai.”
Bersabda Rasulullah s.a.w.:
“Berlaku zuhudlah di dunia, nescaya engkau dicintai Allah.
Berlaku zuhudlah pada apa yang ada di tangan manusia,
nescaya engkau dicintai orang ramai..”
( Hadith Riwayat Ibnu Majah, dll )

40 comments:

manna_salwa said...

salam,
hm..
niat bia betul kan..cari akhirat, insyaAllah dunia pon terjamin..

dunia dan segala isinya..hm..

untuk pengejar dunia semata.. sedarlah yg "dunia ni hanya indah sebelum ditangan".. dah dpt 1..nk yg lain.. dunia ni indahnye lain..menarik semacam je kan.. lepas 1, 1.. nk kejar pon xterkejar..maka lalai lah jadinye..
hm..

good 1 senpai. :)
*fikir2*
masyeh kongsi ni ek.. :)

qdine said...

tanamkan wujudmu di bumi yang sunyi dan sepi..

reen_sofee said...

haish.
sume nak berjaya kat dunia.
padahal dunia kejap jek.
terima kaseh kongsi.

fikaryna said...

kalau bab2 baik..org ssh nak ikut..kan..

White Bird said...

zuhud..

Mario said...

thanks bro utk n3 yg ni...

~ar!eyko san~ said...

zuhud tu ape ek?xjelas pun..

adrinaqamarina said...

zuhud zuhud zuhud~~~
kite idop kat dunia ne pon sebab na kejar akhirat kan...
=)

Azrai Ahmad Zamri said...

to manna_salwa:
w'slm..
betul..dunia ni ladang akhirat, bukan sebaliknya..dunia cuma alat, bukan matlamat..ikutkan nafsu tak kan pernah puas dengan apa yG ada..
sama2.. =)

to qdine:
hakikat hidup memang demikian..
sunyi, sepi..
tiada yG lain melaikan kita & DIA

Azrai Ahmad Zamri said...

to reen_sofee:
tu la pasal..
jangan kita masuk g0longan yG merayu merintih untuk diturunkan balik ke dunia bila di sana nanti!

to fikaryna:
yG susah nak ikut tu nafsu nafsi..
nafsu buruk yG dig0da syaitan..
didik hati selalu

Azrai Ahmad Zamri said...

to White Bird:
yer zuhud..
zuhud dalam erti kata sebenarnya..
tak perlu takut dengan zuhud

to Mario:
u r welc0me..
entry simple buat ingatan bersama =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to ~ar!eyko san~:
zuhud itu adalah meninggalkan jiwa dari dunia & menuju ketaatan pada-Nya..tidak inginkan dunia ini melainkan sekadar keperluan sahaja, tidak perlu bermewah.. tidak perlu berkehendak (kepada harta manusia lain juga)..

to adrinaqamarina:
hanya itu & cuma itu..
dunia hanya tempat ujian & menunjukkan kekuasaan-Nya

budak hitam said...

"Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia" -Sayyidina Sufian al Thauri-

TUKANG KATA said...

adakah anda setuju kalau saya katakan kita perlu be moderate(sederhana)..jgn terlalu keduniaan(liberal) dan jgn terlalu keakhiratan(ekstrem)?

~zuhud itu bermaksud cintakan akhirat lebih dari dunia.. benarkah?

terima kasih..

:)

nur intan hazirah said...

utk dptkan akhirat kita perlu dunia....tp jgn kejarkan dunia sehingga kita cicirkan akhirat...
biar ia seimbang....
dunia juga penting utk dptkan akhirat....
lakukan dan dapatkan sesuatu dgn bersungguh didunia demi akhirat kelak....
lakukan semua perkara dgn niat krn allah kemudian kita tawakal....
insyaallah pasti kita diberkati....

salam ziarah...:)

+akufobia+ said...

kita kejar akhirat.dunia kejar kita.

missgee said...

Mutiara kata..
Untuk ingatan bersama..
Insyaalah kita akan sesuatu darinya..

Colourful life said...

entry yag baik

~ar!eyko san~ said...

owh ok2..get it.thnx..
fobia ary sokong kamoo..=)

meowwmania said...

terima kasih kerana ingat mengingati :)

nice entry

tq for sharing

Azrai Ahmad Zamri said...

to budak hitam:
thanz 4 sharing..
nice.. =)
biar kita fakir harta tapi jangan fakir jiwa..

to TUKANG KATA:
sy kurang setuju jika kita faham hakikat keduanya..ia tidak berjalan seiringan, tapi yG satu menjadi alat bagi yG satu lg..inilah yG sering menjadi kekeliruan umum, kerna zuhud itu termasuk dalam sifat tasawuf yG sukar dijelaskan kecuali dipandang dengan mata hati..

bukannya dimaksudkan zuhud itu engkau c0mpang camping, tempang tanpa usaha..tetapi engkau memandang c0mpang camping & tempang itu sesuai dengan duduknya..begitu juga engkau memandang kemewahan..seseorang yG mewah juga boleh jadi zuhud!

Azrai Ahmad Zamri said...

to nur intan hazirah:
w'slm..
syukran ala ziarah =)
lebih kurang begitulah keadaannya..
act tidak timbul isu melebihkan yG satu & meninggalkan yG satu lg jika kita faham beza antara keduanya..
bukankah dalam mGusahakan dunia itu juga kita sedang menuju akhirat?
cuma mereka sering alpa mGusahakan dunia tanpa melihat matlamat sebenar letaknya di sana nanti..

to +akufobia+:
kita berlari mGgapai akhirat, kita berlari bersama dunia yG ada..

Azrai Ahmad Zamri said...

to missgee:
InsyaAllah..
m0ga mendapat manfaat darinya =)

to Colourful life:
lebih baik jika dapat kita ambil hikmah pGajarannya =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to ~ar!eyko san~:
u r welc0me =)
hmM..andai kita lemah iman begitulah keadaannya..dalam menuju akhirat kita dihambat dek dunia..
tapi andai iman kita kuat, InsyaAllah dalam kita mGejar akhirat, dunia akan bersama berlari2 dengan kita menujunya..membantu kita untuk menggapainya!

to meowwmania:
sama2..
terima kasih juga c0z sudi membaca..yG baik sama2 kita saling menyampaikan =)

Wasatiah Gurlzz said...

(",)...

syazwani thaharuddin said...

hee ~
dok dunia ni cari ilmu !
:)

zulkbo said...

salam azrai..
terima kasih
kongsi kisah
buat pengajaran

Azrai Ahmad Zamri said...

to Wasatiah Gurlzz:
senyum penuh makna nampak?..
hehE.. ;)

to syazwani thaharuddin:
benar..
cari ilmu sebagai alat untuk
mendapat keredhaan Tuhan..

to zulkbo:
sama2 tuan..
m0ga ketemu hikmah pGajaran =)

Wasatiah Gurlzz said...

ha ah...mmg pun..senyum smbil pikir beberapa perkara pasal entri kamu ni...

HaiDa HiDa said...

salam..
kehidupan kita kt dunia ni tak pernah ada noktah puas.. selagi hidup, kita kn sentiasa mencari dan menerokai.. walaubagaimaapun, pencarian serta penerokaan itu hendaklah dengan niat yg suci kerana ALLAH dan juga untuk sama2 menuju ke akhirat sana..

ainhany said...

salam dik az,

hmm terlewat n3 ni dijengah rupaernya...mhn laluan jua adenya:-

dlm menyusuri kembara khdupan
kita bagaikan cermin
mereflec gmbaran hitam putih kehidupan
mengilas kaki tempang dan jeleknya percatuan manusia
petunjuk ilahi itulah kalam sejati..

Blog AkuShahim said...

perkongsian yg bagus..renung2kan dan selamat beramal :)

TUKANG KATA said...

terima kasih explanation tu..

:)

pensyarah saya pulak selalu tekankan kite perlu jadi moderate instead of being too extreme or too liberal..

cth~ pakaian..
kalau org liberal- die akan naked(pakai bj mcm tak pakai)

kalau org moderate- die akan pakai ikut syariat islam.Pakai tudung jgn nampak jambul,jgn nmpak telinga,jgn nmpak leher n jgn nampak dada..btul2 ikut apa yg islam gariskan..

kalau org extreme- die akan pakai baju jubah berwarna hitam,tak boleh warna lain,siap dgn purdah kene tutup segala walau syariat kata kecuali muka dan tapak tangan.lagi kan plak dok di m'sia yg tengah panas nih..

kalau saya,saya juga sependapat dgn lecturer saya,b moderate sbb islam tu mudah..Islam is the way of life..

saya benci pada org yg terlalu liberal..tp saya boleh terima budaya mereka yg exreme..

apa pendapat nta?

syahira ariff said...

semakin kita merendah diri di dunia ini
semakin tinggi pulak kita dipandang manusia
setuju dgn hadis nabi tu
=]

Azrai Ahmad Zamri said...

to Wasatiah Gurlzz:
senyum sambil berfikir?
terbaik la kak!!.. ;)

to HaiDa HiDa:
w'slm..
agreed with u..
memang hidup adalah pencarian..
pencarian menuju Ilahi..
m0ga ditemui jalan yG lurus itu

Azrai Ahmad Zamri said...

to ainhany:
w'slm kak..
tidak ada istilah lewat dalam mencari kebenaran =)
nice words!
m0ga kita sempat mencermin diri sebelum dipertont0nkan di sana nanti

to Blog AkuShahim:
thanz..
sama2 la kita..
m0ga hari ini lebih baik dari semalam =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to TUKANG KATA:
tepat sekali pandangan pensyarah enta itu dalam mengg0longkan masyarakat Islam kepada tiga peringkat..memang itulah keadaannya, & sememangnya Islam itu sederhana..tidak liberal, tidak xtreme or jumud..ia pertengahan..

tetapi zuhud berada dalam perspektif berbeza, tidak tepat kalu kita mGanggap zuhud itu termasuk dlm g0longan mereka yG xtreme or jumud.. Ia tidak menggambarkan mana2 kel0mpok, & ia tidak pula menjadi kel0mpok yG keempat..

Azrai Ahmad Zamri said...

to syahira ariff:
memang tepat sekali maksud hadis Nabi tu kan..mereka yG tunduk kepada manusia pula bukan saja hina di sini, malah rugi di sana nanti

hellioz said...

yerp
agama
pegangan

gwa rase pegangan gwa ni sipi2 je...
n
gwa hharap2 pegangan gwa x slip away dari hidop gwa....

gyahahahahha~

Azrai Ahmad Zamri said...

to hellioz:
hmM..
itu la pasal..
pegang..gigit kuat2 dengan gerahammu..hilang agama ni baik tak payah hidup lg la kan..
wat perabih b0reh aj0..huhu