Thursday, March 04, 2010

Mutiara Hikmah 10


“ Bertakwalah kepada Allah di mana saja engkau berada.
Iringkanlah perbuatan jahat itu dengan perbuatan baik, mudah-mudahan yang baik itu akan memadam yang jahat. Dan pergauilah orang ramai dengan budi pekerti yang baik..”
( Hadith Riwayat Tirmizi )


Jangan sesekali menganiayai ketika anda berkuasa
penganiayaan itu membawa akibat duka & nestapa..
Matamu tidur sedang yang teraniaya celik sepanjang masa
memohon kepada Yang Maha Berkuasa
sedang DIA tiada menutup mata…

26 comments:

NUR JANNAH said...

jagalah ALLAH...ALLAH akan jaga kita..

jika hati penuh dgn ALLAH..
nak buat dosa pun takut...
subahanallah...

missgee said...

Ermmmm..
Masuk sini mesti rasa insaf..
Betapa diri banyak sgt kekurangan..
sangat2 kurang..

afzainizam said...

Salam Ziarah dari kami :
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
Alangkah susah mendapat kawan..... bukan kenalan di zaman ini..... berpunca dari hati yang rosak.... kerana dunia memautnya....
Alangkah susah mencari kawan.... kebaikan kita disoroknya.... bahkan didengkinya pula.... kejahatan dicanang merata..
Salah yang sikit dibesarkan .yang besar apatah lagi...alangkah sepi dunia ini...walaupun hidup di tengah ramai....
Oleh itu kawan.... kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis nak jumpa seorang pun belum tentu lagi. Hakikatnya begitulah manusia. Berbahagialah buat mereka yang telah bertemu kawan sejatinya, persahabatan yang ibarat andai hidup menjadi pemisah, biarlah mati menjadi penyambungnya. Persahabatan dunia akhirat. Persahabatan di mana dia mencintai sahabatnya sama seperti dia mencintai dirinya sendiri, di mana dia inginkan kebaikan buat dirinya juga menjadi milik sahabatnya itu. Sahabat.. sukar dicari..

kehadapan sahabat blog kami:
thanks kerana ziarah kami....

eeeemmmm Allah itu maha adil , maha mengetahui....

Mohd Shahrul Hafizi said...

Kurang jelas dgn ayat yg di bold highlighter merah tu. Boleh jelaskan tak Azrai?

sugar2 kapas strawberry said...

btl tu aksara...
insaf jp...

taqie said...

Allah tahu every single thing yg jadi pada hamba2Nya..n Dia maha mendengar..doa orang yg teraniaya insyaAllah dikabulkan Allah..

p/s :sama2 lah kita doakan untuk saudara seisalam kita yg lain..:)

Ena said...

Salam ziarah..

Rupenyer pemilik blog nie sekapal dengan asal negeri kelahiran sy yeh.. tempat saje yg berbeza.

Terengganu Kite!!!

melatidaisy said...

salam ..

hanya taqwa nilaian hamba di sisi Allah..

ainhany said...

salam AZRAI

afzainizam-setuju!!! sahabat sejati payah ditemui...senang dicari tapi sukar dipercayai. Makanya berpada2lah dlm persahabatan.

HATI2lah..doa org teraniaya tak terhijab dan akan dikabulkan ilahi. berwaspadalah dan jgn mmbina jambatan reput dlm persaudaraan....

¶A.K.I¶ said...

hurmmm.... sesungguhnya ALLAH taw mne yg terbaek utk kita2.. klu kte baik bls baek.. klu kte jht.. bls laa jht... kn2?

iKhRam said...

ayat yang terakhir tu memang best dan bermakna!!

Azrai Ahmad Zamri said...

to NUR JANNAH:
InsyaAllah..
syukran atas ingatannya

to missgee:
kurang itu fitrah..
tiada yG sempurna melainkan DIA..
insaf & sedar, m0ga ada langkah diatur.. =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to afzainizam:
InsyaAllah..
kawan sejati membawa diri ke cinta abadi..syukran atas ziarahnya sahabat, m0ga ukhwaf fillah abadan abada.. =)

to Mohd Shahrul Hafizi:
Rangkap ini menjelaskan beza dua situasi; pGaniaya & orang yG dianiayai..sedang si pGaniaya lena tidur dalam kenikmatan dunianya, mangsa yG dianiayanya pula tidak dapat melelapkan mata, akibat duka & nestapa yG ditanGgung..tika itu tiada harapan & d0a buat dirinya, melainkan mem0hon kepada Tuhan yG tidak pernah tidur, m0ga dirinya dipelihara & dilepaskan dari azab pGaniayaan yG menimpa...

Azrai Ahmad Zamri said...

to sugar2 kapas strawberry:
insaf selamanya lg bagus.. =)
hehE..insyaAllah

to taqie:
agreed with u..
dalam lena atau jaga, tiada satu amalan kita yG lepas dr pandangan-Nya..walau siapa pun kita, nilaian-Nya tidak kira apa..
p/s: insyaAllah..sama2 kita d0akan

Azrai Ahmad Zamri said...

to Ena:
w'slm..
hehE..yer sis..
sekapal ke, sel0ri ke..
tetap Ganu kiter! ;)
salam kenal

to melatidaisy:
w'slm..
yurp..hanya taqwa membezakn syurga & neraka..syukran atas peringatan

Azrai Ahmad Zamri said...

to ainhany:
w'slm..
benar sis..
bukan mudah ketemu sahabat sejati..
tika senang ramai yG mendampingi, tika susah hilang gagal dicari..
m0ga diri kita dijauhi dari menzalimi atau dizalimi..ameEn

Azrai Ahmad Zamri said...

to A.K.I:
betul3.. =)
nilaian insan cuma pandangan, nilaian Tuhan itulah kenyataan..
pilih la yG nyata

to iKhRam:
insyaAllah..
ianya akan jadi lebih bermakna andai dihayati & diadaptasi dalam diri =)
syukran

Cik Mirara said...

salam abg!!!
hehe.

doa insan yg teraniaya akn lebih dimakbulkan,

SO JANGAN ANIAYA ORANGGGGGG~~


haha.

p/s: abg,tukar layout [rumah baru].

zulkbo said...

terima kasih..berpesan pad kebaikan..amat berguna entri ni..

jajarina said...

suke bce entry qamar yg cmni.. best best.. kata2 puitis tp mksdnye sgt mendalam.. keep it up!! =)

etuza said...

past di manapun ada Dia melihat, mengetahui segala apa tersirat dalam jiwa kita. Yakinlah kebesaran Allah, mohon kebaikan dan keberkataan. Insyaallah

etuza said...

azrai..
Bila kita lupa Allah Dia juga lupa pada kita, akibatnya kita melakukan kesalahan..Masyallah..kalau kita lupa Dia, alangkah bahayanya..kejahatan melingkari diri...Semoga kita bukan golongan orng yag lupa Dia.ameen

Azrai Ahmad Zamri said...

to Cik Mirara:
huhU..
abG selalu aniaya orang ke?
setahu abG..
abG suka buli mira jew! kui3.. ;0
p/s: tgGu cukup bajet k..hehE

to zulkbo:
sama2 tuan..
insyaAllah, salinG mGingatkan =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to jajarina:
thanz sis.. =)
insyaAllah, yG penting maksudnya sampai kan..teruskn membaca

to etuza:
benar pakcik..
sebesar2 kemurkaan Allah apabila Dia melupakan kita..dibiarkan kita hanyut leka dlm kemaksiatan..
m0ga kita selalu sedar..insyaAllah

Mohd Shahrul Hafizi said...

Azrai Ahmad Zamri,

Thanks for the explaination. I got it. Very clear.

Azrai Ahmad Zamri said...

to Mohd Shahrul Hafizi:
u r welc0me..
=)