Tuesday, February 16, 2010

Ulama Dihina..Siapa Dipuja?..


Imam Ibnu 'Asakir rahimahullah berkata;
"Ketahuilah wahai saudaraku, bahawa daging para ulama itu beracun. Siapa saja yang melepaskan lisannya dengan berbagai cacian dan makian terhadap para ulama,
maka sebelum mati, Allah s.w.t. akan menimpakan cubaan baginya berupa hati yang mati. Oleh sebab itu, tidak boleh sama sekali mencemarkan nama baik para ulama dan memfitnah mereka, selama-lamanya!.."

   Mufti Perak, Dato' Seri Dr. Hj. Harussani Hj. Zakaria pernah menjelaskan bahawa perbuatan menghina ulama adalah haram. Beliau berkata demikian ketika mengulas tindakan beberapa pihak sehingga ke tahap menghina dalam mempertikaikan tindakan JAWI menahan seorang artis di sebuah kelab malam beberapa tahun lepas, sehingga akhirnya JAWI terpaksa akur untuk membatalkan saman berkenaan. "Para ulama adalah pewaris Nabi, maka menghina ulama adalah seperti menghina Nabi," tegasnya. 

      Sememangnya para ulama mewarisi sifat dan pengajaran yang dibawa Rasulullah s.a.w., maka setiap tingkah laku ke atas mereka wajarlah diperhalusi meskipun wujud sebarang pertentangan dan berbeza pandangan. Setiap teguran mereka haruslah difikirkan, bukan diperkecil dan dianggap kolot. Apatah lagi menghina peribadi mereka dengan pelbagai rupa dan bentuk serangan. Sedangkan penzina pun dijaga keaibannya oleh Islam, inikan pula ulama pewaris anbiya'! Jika ulama dihina dan dikeji, siapa pula yang dipuja dan dipuji?..penyanyi itu atau penari ini?

TGNA mengimamkan puluhan ribu rakyat yang dizalimi dalam menuntut hak mereka. TGNA baru-baru ini disenaraikan antara '50 tokoh Islam paling berpengaruh di dunia.' Kalau ini bukan ulama..siapa lagi? Adakah penyanyi itu atau penari ini?

uiikK..TGNA minum arak ke? TGNA nak betis & paha ke?!

TGNA raba betina jgk?..hancusss..kiamat dunia!

      Inilah hasil kreativiti sesetengah pihak yang tidak bertamadun.. ada otak tapi tak dak akal, ada jasad tapi tak dak hati.. gambar2 superimpose sebegini biasa ditemui dalam laman sesawang politik, namun memperlekehkan ketinggian ilmu dan amal seorang ulama berjiwa rakyat semata2 untuk memuaskan nafsu politik kotor amatlah tidak dapat diterima dek akal yang waras. Bukankah ini juga suatu penghinaan? Bukankah ini juga suatu kejian? Jua suatu fitnah! Mungkin benar kata2 Imam Ibnu 'Asakir di atas, mereka ini telah ditimpakan ujian dengan hati yang mati!..

p/s: untuk makluman, bloGger yG bertanggungjawab menghasilkan gambar2 di atas telah ditahan polis untuk disoalsiasat setelah laporan berkaitan penyiaran gambar2 superimpose yang menunjukkan TGNA sedang diliwat & 'diperkudakan' DSAI dibuat ke atasnya..

76 comments:

etuza said...

Salam ziarah di teratak indah azrai.
Inilah satu cbng penyalahgunaan ICT.Tindakan sebegini amat melampau. Memfitnah dengan katapun berdosa besar, hai inikan pula fitnah gambar yg mereka tak buat.

budak hitam said...

salam.. jahat sungguh org yg bt fitnah ni.. ape la yg diorg dapat.. x phm btl.. harap2 dorg ni insaf la nnt dn tbukak sket mata utk melihat yg mn satu dosa yg mana satu pahala

NiNa' said...

salam..

terukla sape yg edit pic tu..

kalau x suke pun x yah wat fitnah keatas org lain.. akal cetek~

missgee said...

Makhluk2 yg salah asuhan..
Pemikiran akal yg kurang..
Mudah dijadikan dalang untu kmenyebarkan fitnah ke atas
ulama2 kita..

P/s:Siapa dipuja?? Orang yang berkuasa untuk menghancur manusia..

Tihara said...

ape la nak jadi politik sekarang ni ya..sangat mendukacitakan..

Pisyek said...

isk3... cm celake je photoshop... hohoho..

huduh prangai sape yg buat nih... =(

kenwooi said...

lol what's with the raba raba =P

kenwooi.com

qdine said...

dosa yang tertanggung pun dah boleh dilemparkan ke neraka, nak tambah lagi dosa fitnah yang maha hebat...sanggupkah mereka duduk lagi di neraka beribu tahun lagi

Mohd Fitri said...

huk alah.. terang2 super impose.. sape la yg jahil sgt, sggp wat benda2 camni..

PenuliS said...

melihat..mendengar..membaca..

jed_biru said...

fitrah manusia. so, kelebihan akal yang Allah berikan digunakan ke arah benda yang x baik.. lebih baik 'bunuh' je...

ainhany said...

salam

dgn nama ALLAH yg maha Pengasih dan penyayang..saya dgn ini mengutuk sekejam2nya perbuatan laknat ini. Cukuplah ALLAH lyak akan pembalasan mutlak buat pereka, pencipta dan pengarahan dan penyebar fitnah ini.

Semuga ALLAH merahmati pemimpin kita dan dgn nama ALLAH saya tetep menyanjungi pemimpin&ulamak ini. Semuga TGNA,TGHA, DSA tega dlm dakwah dan selamt sihat dan trus memimpin pakatan rakyat.ALLAH AKBAR

trimakasih azrai atas pendedahan ini. Semuga tangan itu bertanggungjwab di hadapan ALLLAH!!

Mohd Shahrul Hafizi said...

Huhuhu.
Sedihnya aku dgn dunia sekarang ni bro.
Aku benci hiburan.
;(

eKyN said...

salam.

elok2 dikurniakan bakat mengedit dgn baek..d salah guna..
baek masuk contest2 edit gmbar yg blogger duk buat tu....dpat gak hadiah ke ape..

harap blogger kurang ajar tu..dan sesiapa yg mmperlekehkan individu yg xsptutnya..d berikan hukuman yg setimpal.kita x sbelah mane2 pihak politik..sbb aku pon xnak taw sgt..aku amek taw..tp ckup r stakat itu..kang lebih2 kang ngan aku aku skali kene tgkap...
woo aku studemt ag maa...huhu

Amirah Rashid said...

ya allah. ni la dunia. salah guna teknologi --"

sabar aje laa :D

a kl citizen said...

assalammualaikum

manusia yang berakalkan rating blog dan nafsu beginilah jadinya
kalaulah gambar ayah atau ibunya diperlakukan begitu tentu melenting kan..

jangan buat perkara yang tidak kita sukai ke atas orang lain, walau pun musuh kita

orang muo said...

sesungguhnya orang ini telah mati jiwa & mati akal dan tlh hilang pertimbangan nuraninya disebabkan perasaan hasad dengki yg menyeliputi jiwanya yg kosong. orang ini telah kembali ke zaman jahiliyah. nauzubillah.

.::tAk AdE pErAsaaN::. said...

celaka lah sape yg telah mengedit itu.

Azrai Ahmad Zamri said...

to etuza:
w'slm..thanz sudi brkunjunG ke teratak buruk ini..huhu..
benarlah tu..
kerna itu fitnah lebih buruk dari membunuh

to budak hitam:
w'slm..
jahat la..siap mnGaku sbg Yahudi lagi tu..huhu.. apa yG mereka dapat?
maybe kepuasan, nama & harta..

Azrai Ahmad Zamri said...

to NiNa':
w'slm..
mmG teruk & tak patut kan..
nak aibkan 0rang lain tapi tak sedar aib sendiri yG dibuka..

to missgee:
begitulah gamaknya..salah diasuh dGn nama & harta..huhu..

p/s: thanz sudi mnjawab pers0alan itu..munGkin itu antara jawapannya

Azrai Ahmad Zamri said...

to Tihara:
huhu..entah la kak..
maybe ini la kesan memeganG d0ktrin p0litik suku agama suku..

to Pisyek:
tp kan, aku rasa muka di0rang lg huduh laa..kui3!
lawat jew page bloGger tu kalu nak kenal lebih lanjut..

Azrai Ahmad Zamri said...

to Kenwoi:
thanz sudi sinGgah..
huhu..raba2 adegan..melucukuan!

to qdine:
puak2 depa nie mana kenal mana syurga mana neraka.. asal pey0t kenyanG & b0ncit saja..huhu

Azrai Ahmad Zamri said...

to Mohd Fitri:
mmG terang lg bersuluh.. asal capai matlamat, tak kira cara dah..tibai aje..nama pun si jahil m0den

to PenuliS:
thanz sudi melihat mndengar & mmbaca di sini..m0ga dapat jua mmbuat penilaian sewajarnya

Azrai Ahmad Zamri said...

to jed_biru:
hukum karma..macam2 fesyen..
mmG fitnah itu lebih jahat dari membunuh..c0z kerna fitnah tak mustahil ramai yG trbunuh..huhu

to ainhany:
w'slm..
m0ga semua g0longan terlibat dilaknat dunia & seluruh isinya..
m0ga para pejuanG kita terus teguh berdiri & m0ga para peny0konGnya terus setia menemani..

tiap usaha pasti akan dipertanGgungjawabkan..insyaAllah..
same2 =)

Azrai Ahmad Zamri said...

to Mohd Shahrul Hafizi:
dunia dah akhir zaman br0..
macam ini la jadinya..yG pasti umat akhir zaman akan kembali ke zaman Jahiliah..versi m0den

to eKyN:
w'slm..
huhu, bernas jgk idea k0 tu..nanti ak nak try panjanGkan cadangan nie kat dia la, suruh masuk c0ntest..ner tahu ada rezeki ley mmb0ncitkan pey0t lg.. ;0

bagus la tu..nak tak nak sikit2 kena ambil tahu jg..wajib hukumnya memilih yG lebih baik dari yG baik atau yG kurang buruk dari yG buruk..

ikutkan nak jew gua dedahkan pic k0ntroversi tu, tp mmandanGkan da jadi kes p0lis kena simpan dulu laa..karanG tak pasal2 ISA plk gua!
huhu..

Azrai Ahmad Zamri said...

to Amirah Rashid:
dunia 0h dunia..huhu..
ada ilmu tapi salah amal pun susah juga kan..

to a kl citizen:
w'slm..
betul..bila dah kena atas batang hidung sendiri baru sedar gamaknya..
tapi puak2 yG berani sbegini biasanya tak sendirian, tentu ada dalang besar di sebaliknya..

p0litik skrG, bukan sj media harian tapi bloG & alam maya jua perlu ditawan..

to orang muo:
inilah yG sy maksudkan penGhuni jahiliah versi m0den..
segalanya telah mati..seperti pesan Imam Ibnu 'Asakir

NUR JANNAH said...

masyaALLAH...manusia skrg xkenal mana baik dan bruk,mana yang halal dan haram...bila tgk gmbar nik aziz pegang betis sape ntah...bt hati ana terguris...teruk lah...tp pada siap2 y tgk 2 jgn lah percaya...lagi pun mcm di edit je..photoshop kot!
smg org y bijak GRAFIK tu...banyak2 kan bertaubat ye...jgn guna kan ilmu tu ke arah y x di redhai ALLAH...bila2 masa je ALLAH akan ambik semula ilmu 2...emmm astaghfirullah

Azrai Ahmad Zamri said...

to tAk AdE pErAsaaN:
m0ga laknat Allah buat mereka..
sama2 mempertahankan kredebiliti ulama pewaris Nabi..
siapa kata Nabi tidak brp0litik?

NUR JANNAH said...

ana pun ex grafik.. tp...xpnh nak salah guna ilmu...emm

Mohd Shahrul Hafizi said...

Azrai,
Dah kembali dah pun.
Huhuhu.
;(

Rakan Muda UiTM Johor said...
This comment has been removed by the author.
Adit's Blog said...

Nice blog sob..

salam kenal y

etuza said...

Salam azrai.
Pakcik ucapkan setinggi-tinggi tahniah, tag azrai membuka minda ramai blogger untuk membuat komentar. Saya percaya komnetar2 yang terhimpun ini satu kepuasan pada azrai, dimanfaatkan mana2 yang patut.
Azrai salam dan slamt malam.

ekyn sempoi said...

ERR.huaa aku lagi tkejut ko leh smpai sane....td hans...jap lg ko lakk
adess...aku lupe komen org pdhal id rakan mude..jap ats tu aku delete

huhu maluuu oo

Rakan Muda UiTM Johor said...
This comment has been removed by the author.
ekyn sempoi said...

SALAM.

haha nk taye skit..kawan lu ke roy?
xpe xpe...smpan dlu r gmbar tu..kang kontrovers lagi teruk blaku..
ngan lu skali naek masuk mhkamah.
kang gua rindu nk komen kat entry lu ag cz lu da kene masuk lokap..err..haha

*bukan komen cari gaduh k...ni nk bdamai taw kui3[tiru ayat ko gelak]
giler betul arini..stiap kali komen..tlupe..then kene delete balikk hoho

Azrai Ahmad Zamri said...

to NUR JANNAH:
mmG pic edit pun..superimp0se..
niat dah jelas, cam sy katakan laa..
hmM, betul la tu.. ada ilmu kena amal, tp jGn salah amal..m0ga kita semua dilindunGi dari fitnah2 sbegini

to Adit's Blog:
thanz s0b..mampir selalu ya..
salam kenal

Azrai Ahmad Zamri said...

to etuza:
w'slm pakcik..
insyaAllah, s0konGan dari semua bloGger & pakcik sendiri akan terus mmbangkitkan semangat sy untuk menulis & brk0ngsi..
terima kasih, syukran, thanz, shiey2

Azrai Ahmad Zamri said...

to ekyn sempoi:
w'slm..
huhu..tu la k0..tak pasal2 kena delete balik..tp salah ke pr0mote blog tu?..tak k0t..
cume maybe risau k0men2 tu disalah anGgap mewakili suara persatuan, tak b0leh jgk kan..

kui3!..d0nt wory, setakat nie aku masih waras lg..nak p0stkn entry nie pun pikir dua tiga kali, survey dl..takut melukakan hati mana2 pihak..

Rakan Muda UiTM Johor said...
This comment has been removed by the author.
ekyn sempoi said...

taw xpe...huhu aku lom tido ag ni..
haha..smbil tggu mende2 tu loading..aku smpai tlelap gak r kat tpi lappy ni.
aku on9 ats katil je..
*imagine..haha

rase nk tcabot kaki aku..kalw loading cpat xpe..


em aah..ttbe gune gua lu..psatuan mane lak kuang ajar sgt tu kan..lgpon blom siap sgt..so aku xready nk kasi taw sume...huhu

nway..aku da dpat pyelesaian read more tu..haha aku explore ape tah tdi...sgka itu halnya

BeaN MorENo said...

diorang ni dah xde keje kot..hak2

huzaini said...

Semua ni nak cari bala...nak kata hebat tak juga.. jelas super impose...kalau ulama dihina..tak taulah perangai macamana.. Nauzubillah.

dearist anys said...

haha agak melampau.
ta baik tol dorg wat cmnih!

bundleaddict said...

adakah 'mereka' ketandusan idea/modal sehinggakan sanggup mengada-adakan perkara yang nyata tidak benar... atau sekadar provokasi untuk melaga-lagakan pihak tertentu...

chamn said...

salam ziarah.. ini petanda akhir zaman..ulama' dihina... hiburan dipuja...

cyberboy said...

manusia2 tak habis dgn peragai jahat...

bistari said...

ini la dunia..
xde dorang ni x meriah la dunia kite..
Allah ciptakan yang baik dan yang jahat..
yang baik akan membimbing mereka yg tsalah..
semoga bg mereka yg melakukan fitnah sebegini rupa bakal berubah pada suatu hari apabila baca entri ni..

*perh..baik lak komen aku ni..

Azrai Ahmad Zamri said...

to ekyn sempoi:
hahAa..ak da imaGine smlm..
k0 buat gaya kuat lentanG agaknya ;)
bagus la kalu da seatle..nnti bG link kat ak balik yer, nak jenGuk2 jg..cambest jew hasil kerja exc0 soranG nie..hehE

to BeaN MorENo:
huhu..itu la keje di0rG boh..
sure da hasil tu bG tiap fitnah yG dibuat..

Azrai Ahmad Zamri said...

to huzaini:
mujur t0k Guru tak d0a timpa bala kat mamat tu..juz pi buat rep0rt p0lis jew..

to dearist anys:
tu la pasal.. ada ke patut buat cam tu kat t0k Guru..kalu kat penyanyi itu atau penari ini b0leh la tahan..huhu

Azrai Ahmad Zamri said...

to budleaddict:
lebih pada pr0vokasi p0litik br0..
kutuk-mnGutuk, keji-mnGeji..kalu bukak bloG2 p0litik biase jumpe benda2 cam nie, tp yG angkat ulama brtaraf t0k Guru jadi manGsa ak jumpe kat page mamat s0rang nie jew laa..

to chamn:
dat's riGht!
macam2 cara pGhinaan ley terjadi..trmasuk men0lak pesan & nasihat mereka..m0ga kita semua tak trg0lonG dlm kalangan sbegini

Azrai Ahmad Zamri said...

to cyberboy:
itu fitrah..jahat & baik..
yG pentinG kita dapat menGawal keduanya..kan.. =)

to bistari:
agreed with u!
satu k0men yG bernas..huhu =)
yG pentinG masing2 sedar peranan sendiri..dah tahu buruk tak usah la diikut, duk t0long2 tegur la kan

noor afzan said...

kurang ajar betullah depa nih..
grrr..~

Afnie Roslan said...

Ya allah...spe la yg edit pic tu...xpe la...kat dunia mungkin die manusia yg amat femes....

gaban said...

nama pun manusia ..
manusia yang .... ntahlah tak tau nak kata apa

♥mawar said...

semoga diberi kesedaran pd mereka tersebut yg terlibat..hm..

NUR JANNAH said...

emm..ada lebih teruk dari 2...gambar anwar liwat nik aziz..lagi teruk..astaghfirullah...kenapalah manusia xguna ilmu,akal ke arah yang diredhai ALLAH..

NUR JANNAH said...

ada masa lawati lah link nie...bagus utk akhi..nie sebuah blog kongsi dgn kwn2 ana dari pelbagai backgrd..y pasti akhi mesti tertawan punyer..alhamdulillah blog nie dah berusia 1 tahun lebih..
http://cintailahialways.ning.com

kulanz said...

Begitulah kalau hati manusia sudah diselaputi kehitaman, ulama dikeji, sedang penjenayah dipuji..

nawal said...

isyyh.. kejamnyer gambo2 tuh!

Azrai Ahmad Zamri said...

to noor afzan:
kurG ajar 0r trlebih diajar?..huhu.. trlebih ilmu trlanjur amal la yG jadi cam tu k0t..

to Afnie Roslan:
huhu..mmG femes mamat tu, esp dlm kalanGan bloGger p0litik..try la jenguk page dia.. m0ga dia lebih femes di depan Tuhan kelak

Azrai Ahmad Zamri said...

to gaban:
manusia yG tak jadi manusia..
maybe lebih teruk dari binatanG, seperti yG disebutkan-Nya..

to mawar:
InsyaAllah..asal kenal dunia kenal akhirat, perkara cam nie tak kan terjadi..

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

kita sudah diakhir zaman...ulama dicaci..

Azrai Ahmad Zamri said...

to NUR JANNAH:
huhu..mmG ada pun.. ada 2 kepinG gambar TGNA diliwat & diperkudakan DSAI, gambar yG mmbawa kpd penanGkapan bloGger tersebut..
maybe telah dipadamkan dari pagenya, tp masih ada dlm simpanan ana.. juz tak b0leh disebarkan dulu kerna da jadi kes p0lis..
InsyaAllah..nanti ana ziarah

Azrai Ahmad Zamri said...

to kulanz:
dats riGht br0..huhu..
cam kenal jew penjenayah tu ;0

to nawal:
m0ga pelakunya mndapat balasan yG setimpal..dunia & akhirat

to Zikr the Jalanan Sepi Perantau:
a'ah..akhir zaman yG mmbawa kita kembali pada kehinaan Jahiliah..

maisyara Pot! Pot! said...

fitnah dosa yea lg bsar daripada mmbunuh.. moga di elak kn..

hanismalik said...

ada jgk org giler mcm nih...ish3

HaiDa HiDa said...

sye xlah minat sgt ngan politik, cme ikut tuk thu isu semasa.. kalu smpai tahap mcm ni la mmg politik malaysia sedang parah..

aqila said...

itu picture betul3X?

Azrai Ahmad Zamri said...

to maisyara Pot! Pot!
huhu..tahu tak pe..
tp 0rang jenis cam nie mane tahu takut d0sa..

to hanismalik:
giler la k0t..siap nGaku diri Yahudi lg mamat tu..huhu..

Azrai Ahmad Zamri said...

to HaiDa HiDa:
ramai tak minat p0litik bile dik0tori menda2 k0tor cam nie la.. tanGgujawab semua untuk sama2 bersihkan..kerna p0litik tu wajib..

to aqila:
huhu.. baca la entry tu..
jelas lagi nyata picture edit, superimp0se..
sebab tu kita cakap ulama dihina

kakchik said...

assalamualaikum.

semasa hi-tea bersama tok guru baru-baru ni, beliau ada menyebut lebih kurang begini, segala benda atas dunia ini ada dua muka misalnya duit dalam poket. duit itu boleh jadi halal dan boleh jadi haram walaupun diperolehi dari sumber yang halal. ia jadi halal kalau digunakan untuk membeli benda yg halal atau bersedekah. ia akan jadi haram jika membeli barang yang haram seperti judi, arak, pelacur atau membayar penjenayah mengkhianati orang. Begitu juga dengan blog dan facebook, boleh jadi halal dan boleh jadi haram.
Bagi kakchik blog orang-orang yang melakukan perbuatan seperti di atas tu adalah HARAM kerana jelas nyata menzalimi individu yang cintakan Islam.

Ieda Al-Habsyi said...

kurang hajar giler sape buat nih!!!! bengong! tak bertamadun!

Azrai Ahmad Zamri said...

to kakchik:
waalaikumussalam..
syukran yer kak atas prk0ngsian yG cukup brmanfat..pesan t0k guru sama2 dik0ngsikan..alhamdulillah..

tp jelas & nyata begitulah keadaanya..baranG yG halal jg bisa jadi haram bila disalahgunakan..
yG lebih mnjadi masalah apabila s0al halal haram ini makin jauh dikesampingkan..apatah lg dalam men0lak yg syubhah

to Ieda Al-Habsyi:
huhu..
apa pun kita kutuk & caci, kalu hati dah mati..mata & telinGa dah berkunci..cam itu juga la sifatnya

TeRRoRRiZZ said...

hampas tul pic tuh.......
melampau gler la...

Azrai Ahmad Zamri said...

to TeRRoRRiZZ:
huhu..
lebih buruk dr hampas ny0r..
mmG melampau kan..
benci benci benci!